Cold Brew jak zrobić?
Lato to doskonały czas na eksperymentowanie z napojami przygotowanymi na bazie kawy. Do najczęściej wymienianych trendów i nowości należy Cold Brew. - To napój, który idealnie sprawdzi się w upały - jest podawany na zimno, na kostkach lodu, a jego smak jest bardzo orzeźwiający i pobudzający - mówi Marcin Kozicki, barista z wieloletnim stażem. - Proces przygotowania kawy polega na moczeniu, czyli macerowaniu, świeżo mielonych ziaren w zimnej wodzie przez minimum 12 godzin. Po tym czasie otrzymujemy klarowny, lekko przezroczysty napój - dodaje. Macerowanie ziaren kawy sprawia, że otrzymany napar nie tylko wygląda, ale także smakuje zupełnie inaczej niż parzona tradycyjnie kawa. Źródło Julius Meinl Jak zrobić Cold Brew? Do litra zimnej wody wsypujemy zmieloną grubiej kawę, meszamy po czym naczynie zakręcamy lub zakrywamy folią i wsadzamy do lodówki. Zdaniem ekspertów najlepsze efekty wychodzą po ok. 10 godzinach, choć większość przepisów mówi o 12 przebywania w lodówce. Teraz wystarczy przelać kawę przez filtr do drugiego naczynia i kawa gotowa. Pozbawiona zupełnie goryczy, ale też sporej ilości kwaskowatości, daje naprawdę mocny, kofeinowy kop!