Cupuacu - tajemniczy krewniak kakao
Cupuacu pochodzi z odległej Amazonii i jest krewnym słynnego kakaowca. Jego owoce są ciężkie, mogą ważyć nawet i ok. 2 kg i znacznie twardsze. W Ameryce Południowej traktowany jest jako przysmak z którego produkuje się np. białą czekoladę zwaną "cupulate". Do Polski nie jest sprowadzany. Jego skład wykorzystywany jest do pielęgnacji skóry, włosów i paznokci. Dlatego i u nas można kupić masło cupuacu i kosmetyki z niego wytwarzane. Cupuassu jest filogenetycznie zbliżony do kakao (Theobroma cacao L.), o doskonałym smaku i wysokim potencjale agroekonomicznym, jego nasiona można również wykorzystać do przygotowania produktu podobnego do czekolady. Cupuacu oo wowców kakao różnią się znacząco wyglądem oraz smakiem i aromatem. Jest on słodki a wewnątrz niego znajduje się biały miąższ oraz kilkanaście nasion w kształcie migdałów.