Czarny kawior poszukiwany
Gdy mówimy o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja. Mało kto jednak wie, że produkcja w tym kraju oficjalnie pokrywa jedynie ok 20 proc. lokalnego popytu na ten rarytas. Ryba bieługa, przez lata dostarczała ikrę na specjalny kawior żyła w Morzu Kaspijskim, jednak obecnie jest to gatunek na wymarciu, więc hodowcy skierowali się w stronę jesiotrów. Obecnie, rynek kawioru znacznie przekracza wartość 10 mld zł i nadal rośnie. Od 2012 r., na mocy Konwencji Waszyngtońskiej, produkcja kawioru na świecie została ograniczona. Stosowane do tego celu ryby jesiotrowate muszą pochodzić z hodowli, a te wspierane są przez nowoczesne systemy dbające o warunki panujące w wodzie. Na fot. AFP labolatorium farmy kawioru w Domaine de Neuvic we Francji, gdzie od lat dla jest on pozyskiwany i sprzedawany za około dwóch euro za gram. W Europie za kilogram kawioru płaci się średnio co najmniej 2000 euro. Do grona producentów kawioru dołączyła też Polska. Gospodarstwo Rybackie "Gosławice" z Konina hoduje jesiotry od 1992 roku, a od 2008 roku zaopatruje europejskich producentów. Jako ciekawostkę można podać, że specjalny rodzaj kawioru z jaj jesiotra albinosa to obecnie najdroższe danie na naszej świecie.Kilogram tego przysmaku kosztuje 300 tysięcy dolarów, co oznacza, że zamawiając zaledwie łyżeczkę zapłacimy tyle, co za dobrej klasy samochód!