Czarny kawior poszukiwany

Gdy mówimy o kawiorze, pierwszym skojarzeniem jest Rosja. Mało kto jednak wie, że produkcja w tym kraju oficjalnie pokrywa jedynie ok 20 proc. lokalnego popytu na ten rarytas. Ryba bieługa, przez lata dostarczała ikrę na specjalny kawior żyła w Morzu Kaspijskim, jednak obecnie jest to gatunek na wymarciu, więc hodowcy skierowali się w stronę jesiotrów. Obecnie, rynek kawioru znacznie przekracza wartość 10 mld zł i nadal rośnie. Od 2012 r., na mocy Konwencji Waszyngtońskiej, produkcja kawioru na świecie została ograniczona. Stosowane do tego celu ryby jesiotrowate muszą pochodzić z hodowli, a te wspierane są przez nowoczesne systemy dbające o warunki panujące w wodzie. Na fot. AFP labolatorium farmy kawioru w Domaine de Neuvic we Francji, gdzie od lat dla jest on pozyskiwany i sprzedawany za około dwóch euro za gram. W Europie za kilogram kawioru płaci się średnio co najmniej 2000 euro. Do grona producentów kawioru dołączyła też Polska. Gospodarstwo Rybackie "Gosławice" z Konina hoduje jesiotry od 1992 roku, a od 2008 roku zaopatruje europejskich producentów. Jako ciekawostkę można podać, że specjalny rodzaj kawioru z jaj jesiotra albinosa to obecnie najdroższe danie na naszej świecie.Kilogram tego przysmaku kosztuje 300 tysięcy dolarów, co oznacza, że zamawiając zaledwie łyżeczkę zapłacimy tyle, co za dobrej klasy samochód!

AFP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »