Japonia: Toksyczna ryba Fugu
Ryba Fugu, czyli Rozdymka Tygrysia (z jap.Takifugu) w japońskiej kuchni uznawana jest za rarytas. Jednak jedzenie jej porównywane jest czasem do gry w "rosyjską ruletkę" - bo niewłaściwie przygotowana jest trująca. W japońskim mieście Gamagori ogłoszono alarm po tym, jak jeden ze sklepów sprzedał żle wypatroszone ryby. Supermarket w Gamagori sprzedał 5 porcji ryby, którym omyłkowo nie usunięto wątroby. We wnętrznościach, a także ikrze tej ryby znajdują się śmiertelnie niebezpieczne dla człowieka toksyny. Śmiertelne zatrucie spowodować może nawet błąd w sposobie patroszenia ryby. Sklepowi udało się odnaleźć 3 spośród 5 osób, które kupiły potencjalnie śmiertelnie niebezpieczny posiłek. Władze Gamagori uruchomiły centrum powiadamiania kryzysowego, aby odnaleźć pozostałych dwóch klientów supermarketu. Zaapelowano o niespożywanie ryby fugu. Co roku z powodu zatrucia tą rybą w Japonii umiera kilka osób. Zawarte w niej toksyny najpierw powodują paraliż wokół ust, a następnie gwałtowną śmierć. Toksyczna ryba Fugu to narodowy przysmak Japończyków. Będąc w Japonii warto go skosztować, jednak tylko w miejscu certyfikowanym. Spożycie źle oporządzonej ryby może skutkować zatruciem, a nawet śmiercią. Zdaniem ekspertów, Fugu jest groźniejsza nawet niż cyjanek.