Prawdziwy luksus szturmuje nasze stoły

Luksusowe warzywo szturmuje polskie stoły. Nadejście złotej ery szparagów obwiescił "Puls Biznesu". Kiedyś to warzywo było produkowane w Polsce z myślą o eksporcie. Teraz szparagi są u nas tak doceniane, że te wyhodowane w Polsce niemal przestały trafiać za granicę - czytamy w gazecie. Organizacje promujące to warzywo podkreślają jego dietetyczne walory. Nie zawiera bowiem tłuszczu i cholesterolu. Ma też wysoką zawartość kwasu foliowego, potasu oraz witamin: A, C, B6 i tiaminy. Polska produkcja szparagów w zeszłym roku wyniosła 5 tysięcy ton. Dla porównania, Niemcy wyhodowali około 102 tysięce ton tego warzywa. To ponad 20 razy więcej niż Polacy. (IAR)

AFP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »