Śliwowica jest darem bożym
Produkcja koszernej wódki Strykowskiej w fabryce +H2O sp. z o.o. w Chociszewie niedaleko Łodzi. W fabryce, oprócz tradycyjnych alkoholi, powstają produkty z certyfikatem koszerności. Certyfikat posiadają nie tylko tradycyjna mocna śliwowica ale również wódka Strykowska, cydry (lekki alkohol z jabłek) i perry (z gruszek). Historia firmy sięga roku 1990, kiedy jeszcze jako przedsiębiorstwo produkcyjne Cin&Cin SA wprowadziła na rynek kilkanaście różnych produktów począwszy od aperitifów, poprzez koktaile i wina musujące, aż do bezalkoholowych napojów dla dzieci. Technologia produkcji to wynik współpracy ze specjalistami z Włoch, Niemiec i Hiszpanii. W wyniku trzystopniowego procesu sterylizacji powstają produkty o najwyższym stopniu czystości. W 2011 roku otwarto filię firmy pod nazwą Kosherfactory, w której produkuje się trunki z koszernym certyfikatem. Cadyk z Szydłowca powiedział kiedyś, że śliwowica była darem bożym dla narodu żydowskiego po wypędzeniu z Hiszpanii (1492 r.). Była i dla wielu jest darem bożym... PAP