InVito - pierwszy w Polsce
Giełdowa firma Polrest otwarła dzisiaj w Krakowie (ul. Krupnicza) swą pierwszą w Polsce restaurację InVito. Zapowiada dynamiczny rozwój. InVito pizza&pasta to najnowszy format sieciowy spółki. Restauracje będą otwierane w centrach i galeriach handlowych dużych aglomeracji oraz w miastach poniżej 250 tys. mieszkańców, na co nie pozwalała dotychczasowa oferta spółki.
Lokale o powierzchni ok. 200 m kw. będą pozyskiwane na drodze najmu, choć spółka nie wyklucza w przyszłości nabywania przedsiębiorstw będących stronami najmu. Koszt uruchomienia jednej restauracji wynosi 750-1250 tys. zł.
Główną grupą klientów mają być ludzie młodzi, jednakże uniwersalna formuła i niewygórowane rachunki (średnio 15-25 zł) umożliwią dotarcie do szerokiego grona klientów.
Pizzerie będzie wyróżniać przyjazna klientowi komunikacja, oparta na spójnej identyfikacji wizualnej sieci. Klienci będą obsługiwani przez kelnerów w jednolitych strojach, a wystrój każdej restauracji i menu będą takie same w całej sieci. W karcie znajdą się przede wszystkim dania włoskie, co podkreśla fragment nazwy "pizza&pasta".
W 2008 roku planowane jest otwarcie czterech pierwszych lokali (Kraków, Gdynia, Wrocław, Warszawa). Do 2010 roku nowa sieć ma liczyć do 25 restauracji InVito, w sumie z lokalami pod szyldem Rooster oraz restauracjami mieszczańskimi i regionalnymi będzie ich w sumie ok. 60.
*
Polrest miał w 2007 r. 38,5 mln zł przychodów netto ze sprzedaży i zysk netto w wysokości 4,3 mln zł. Pieniądze na nowe restauracje pochodzą z oferty giełdowej i kredytów bankowych (EBITDA 6,6 mln zł).
Krzysztof Mrówka, Interia.pl