Anglicy ostrzegają przed polskim mięsem. Może zawierać groźną bakterię
Brytyjska agencja ds. bezpieczeństwa żywności ostrzega mieszkańców tego kraju przed drobiem sprowadzanym z Polski - informuje "Rzeczpospolita". Tamtejszy odpowiednik sanepidu wskazał w komunikacie, że mięso i jajka importowane z naszego kraju mogą zawierać bakterie salmonelli.
Jak wskazuje dziennik, liczba zatruć bakterią salmonelli w Wielkiej Brytanii w ostatnim czasie wzrosła. Według ustaleń tamtejszej agencji ds. bezpieczeństwa żywności (FSA), od początku roku odnotowano już ponad 200 przypadków zachorowań spowodowanych przez szczepy genetyczne Salmonella Enteritidis.
Zdaniem organizacji, winnymi zamieszania mogą być produkty drobiowe - mięso oraz jajka - sprowadzane z Polski. "Szereg przypadków dotyczył spożycia jaj wyprodukowanych w Polsce i wykorzystywanych do posiłków w restauracjach i kawiarniach. Dlatego prosimy władze lokalne, aby przypomniały przedsiębiorstwom spożywczym o znaczeniu dobrych praktyk higienicznych" - stwierdziła cytowana w komunikacie FSA Tina Potter, kierownik ds. incydentów w instytucji.