Apetyt na grzyby słono kosztuje. Przy kasie zostawimy fortunę
Wydatki na Boże Narodzenie to nie tylko pieniądze przeznaczane na prezenty dla bliskich. Duże obciążenie dla portfela to także zakupy artykułów spożywczych, które pod postacią potraw pojawią się na świątecznym stole. Amatorzy grzybowych smaków muszą liczyć się z tym, iż ceny w sklepach mocno nadszarpną ich budżet. Suszony borowik szlachetny kosztuje nawet 12,59 zł za 20 g, a więc za 100 g zapłacić trzeba ponad 60 zł. Jak kształtują się pozostałe ceny suszonych grzybów? Nie wszyscy będą mogli sobie na nie pozwolić.
Sezon grzybowy dobiegł końca i w lasach próżno szukać grzybiarzy. Niemniej to właśnie teraz na grzybach można najwięcej zarobić. Powodem jest fakt, iż w tradycyjnych polskich daniach na Wigilię i Boże Narodzenie nie brakuje tych, gdzie jednym z najważniejszych składników jest właśnie grzyb. To zła wiadomość dla portfeli Polaków. Jest jednak szansa na to, aby nieco zaoszczędzić.
Osoby, które nie zebrały i nie ususzyły grzybów jesienią, a chcą dodać je do bożonarodzeniowego menu, muszą przygotować się na spory wydatek. Sieci handlowe cenią suszone grzyby i na cenówkach przy produkcie pojawiają się wysokie kwoty. Jest to o tyle trudne do zauważenia ze względu na sposób prezentacji artykułu. Przeważnie przeliczany jest on na gramy, a te najczęściej oscylują wokół granicy 20-30 g w opakowaniu.
Ceny suszonych grzybów w sklepach sprawdził portal strefaagro.pl. Wnioski dotyczące tego, jak dużym wydatkiem jest zakup tego aromatycznego dodatku, są jednoznaczne. Przeliczając to, ile wydamy na grzyby, warto wziąć pod uwagę, iż na około 1 kg kapusty do bigosu trzeba dodać nawet 60 g podgrzybków. Kluczowe jest zatem, ile potrzebujemy produktu całościowo, a nie ile kosztuje jedno opakowanie, które może mieć mniejszą gramaturę i przez to stwarzać wrażenie, iż wydamy mniej, niż w przypadku zakupu większego opakowania.
Jak poinformował portal strefaagro.pl, cena suszonych grzybów w sklepach to od 40 do 60 zł za 100 g. Nie jest zaskoczeniem, iż to borowik szlachetny należy do grona najdroższych grzybów, jakie możemy kupić w sklepie. "W jednej z sieci borowik szlachetny krojony suszony wyceniony jest na 12,59 zł za 20 g" - przekazał portal branżowy. Oznacza to, że chcąc kupić 100 g tych grzybów, a więc 5 paczek, przy kasie wydać trzeba aż 62,95 zł. Wysoka cena widoczna jest jeszcze bardziej, gdy przeliczy się ją na kilogram, gdyż jest to już wydatek rzędu ponad 600 zł.
Chociaż cena suszonych borowików szlachetnych w zależności od marki i sieci handlowej będzie się różnić, to nie zmienia to faktu, iż jest to najdroższy grzyb wybierany przez Polaków w charakterze dodawania do dań świątecznych. Inna marka oferująca ten produkt to wydatek 11,49 zł za 20 g, a więc 57,45 zł za 100 g. W porównaniu do droższego wyboru klient może zaoszczędzić ledwie około 5 zł, co w całościowym rozrachunku wydatków na święta nie robi dla budżetu domowego większej różnicy.
Szansa na oszczędności pojawia się w momencie sięgnięcia po nieco tańsze opcje. Podgrzybek jest tańszy od borowika. Ceny wahają się w okolicy 20 zł za 40 g. Kolejnym sposobem na to, aby nie wydać na suszone grzyby fortuny jest sięgnięcie po specjalne mieszanki grzybów dostępne w sklepach.
Sklepy oferujące suszone grzyby mają jednak konkurencję. Dotyczy ona przede wszystkim mniejszych miast i miejscowości, gdzie powszechnie spotkać można grzybiarzy. Zbieracze po udanym sezonie mogą oferować produkt w znacznie niższych cenach niż te widoczne na półkach sklepowych.
Jak podaje Radio Zet, chociaż ceny suszonych grzybów pochodzących od prywatnych grzybiarzy różnią się w zależności od poszczególnych województw, to borowiki można kupić już za około 25 zł za 100 g. Niemniej wybierając to źródło, koniecznie trzeba sprawdzić, czy grzyb nie tylko nie jest trujący, ale czy w nasze ręce faktycznie trafia okaz szlachetny, a nie maślak sprzedany po zawyżonej cenie w związku z brakiem wiedzy ze strony klienta.
Agata Jaroszewska