Będą kary za marnowanie żywności
Senatorowie chcą zmniejszyć odsetek marnowanej żywności w Polsce. W tym celu pracują nad projektem ustawy nakazującym przekazywanie jej nadwyżek potrzebującym.
Propozycje regulacji omawiali dziś senatorowie z trzech połączonych komisji.
Projekt nakazuje sklepom przekazywanie niesprzedanej żywności organizacjom pożytku publicznego.
Dotyczy to dyskontów o powierzchni powyżej 250 metrów kwadratowych. W razie złamania tego przepisu, sieci będą musiały zapłacić karę - 10 groszy za każdy kilogram marnowanej żywności - informuje senator PiS Antoni Szymański.
"Jesteśmy jednym z pierwszych krajów, który proponuje taką legislację. Senatorowie z trzech komisji są przekonani, że warto pochylić się nad tą kwestią.
Skala marnowania żywności jest niepokojąca. My chcemy też zadbać o to, by przyjmujący te artykuły mieli świadomość, iż jest to dobra żywność" - podkreśla.
Marnowanie żywności to problem, nad którym trzeba pracować i w Polsce i w innych krajach Unii Europejskiej - dodaje Marek Borowski z Federacji Polskich Banków Żywności. Wskazuje, że część dyskontów współpracuje już z organizacjami pożytku publicznego. Taką współpracę - jego zdaniem - warto jednak poprzeć prawem.
- Gdybyśmy to zjawisko zlikwidowali i gospodarowali żywnością prawidłowo, starczyłoby jej na wykarmienie każdego obywatela. Nawet osoby, które dziś odżywiają się skromnie, nie mogłyby mówić o niedożywieniu - wskazuje.
Projekt jest na etapie pierwszego czytania. Na kolejnym posiedzeniu senatorowie omówią poprawki autorstwa resortu środowiska. Według danych Eurostatu w Polsce marnuje się blisko 9 milionów ton żywności rocznie. W gospodarstwach domowych - 2 miliony. Najczęściej: pieczywo, owoce i wędliny.
Posiedzenie plenarne
Ograniczenie ilości marnowanego jedzenia
..........................
Ograniczenie ilości marnowanego jedzenia
Posłowie proponują działania, które mają doprowadzić, w 2030 roku, do zmniejszenia o połowę 88 mln. ton jedzenia, marnowanego, co roku w UE poprzez ograniczenie restrykcji odnoszących się do darowizn jedzenia oraz do rozwiania wątpliwości dotyczących oznaczeń "daty minimalnej trwałości" i "należy spożyć do".
Rezolucję przyjęto w głosowaniu we wtorek 623 głosami za, przy 33 głosach przeciw i 20 wstrzymujących się od głosu.
Posłowie wzywają państwa UE do przyjęcia środków umożliwiających zmniejszenie ilości marnowanego jedzenia o 30% do 2025 roku i o 50% do 2030 roku (w porównaniu do 2014), jest to cel wprowadzony przez Parlament do przepisów dotyczących odpadów, przyjętych w marcu b.r.
Władze krajowe oraz zaangażowane strony powinny lepiej edukować konsumentów i pomóc im w zrozumieniu etykiet: "daty minimalnej trwałości" i "należy spożyć do, z naciskiem na fakt, że można jeść produkty po upłynięciu "daty minimalnej trwałości, stwierdzono w tekście.
Posłowie zwrócili się do Komisji Europejskiej o zbadanie powiązania między oznaczeniem daty a zapobieganiem marnotrawieniu żywności
Ułatwianie darowizn jedzenia
Komisja powinna również zaproponować zmiany w dyrektywie o VAT, w celu autoryzacji zwolnienia darowizn żywności z VAT, dodano w tekście. Europejski Fundusz Pomocy Najbardziej Potrzebującym (FEAD), powinien być użyty do finansowania infrastruktury magazynowania i transportu darowanej żywności
Fakty
Ilość jedzenia marnowanego każdego roku w UE oceniono na 88 milionów ton, co wynosi 173 kg rocznie na głowę. Produkcja wyrzucanego jedzenia oraz jego utylizacja prowadzi do emisji CO2, w wysokości 170 milionów ton oraz do zużycia 26 milionów ton zasobów.