Bronisze: Na święta tańsze cytrusy i suszone grzyby
Na rynku hurtowym w Broniszach k. Warszawy nie brakuje przed świętami owoców, warzyw i grzybów. Tańsze niż rok temu są cytrusy i suszone prawdziwki; nieco więcej kosztują warzywa, droga jest kiszona kapusta. Handlowcy w przyszłym tygodniu spodziewają się wzmożonych zakupów.
Ceny egzotycznych owoców zbliżone są do ubiegłorocznych. Opakowanie szarona (14 sztuk) sprzedawane jest w hurcie w cenie 40 zł. Owoce te pochodzą z Hiszpanii, ale są także sprowadzane z Turcji i Izraela. Nashi, które mają smak gruszki i jabłka, pochodzą z Chin - za opakowanie 20 sztuk odbiorcy płacą 15 zł. Grenadilla (podobna do marakui) sprowadzana z Paragwaju kosztuje 120 zł za opakowanie 18 sztuk.
"Ceny cytrusów na poziomie cen sprzed roku. Cena za kilogram cytryn to 4,25 zł, mandarynki są tańsze niż rok temu od 2,30 do 4,50 zł za kg" - dodano.
Znacznie tańsze niż rok temu są suszone śliwki. W hurcie trzeba za nie zapłacić ok. 8 zł za kilogram, rok temu były o 3 zł droższe.
Droższe są natomiast suszone i świeże jabłka. Cena hurtowa jabłek świeżych waha się pomiędzy 1,33 a 1,86 zł za kilogram. W ubiegłym roku jabłka maksymalnie kosztowały 1,33 zł/kg. Jabłka suszone oferowane są w cenie 8-10 zł/kg, a rodzynki od 7,5 do 8,5 zł za kilogram.
Duża jest podaż suszonych grzybów. Kilogram borowików białych (kapelusze) kosztuje 580 zł. O połowę taniej sprzedawane są prawdziwki suszone z ogonkiem 220-270 zł/kg.
Dużo jest polskiej świeżej żurawiny w cenie 12-15 zł za kilogram. Na rynku można też kupić olej rzepakowy oraz olej lniany, kapustę kwaszoną (3-3,5 zł/kg), która jest o 60 proc. droższa niż rok temu. Oferowane są ogórki kwaszone w cenie 3-5 zł za kilogram.
Dużo jest krajowych warzyw, ich ceny są stabilne. Cebula, ziemniaki, kapusta biała kosztują drożej niż w ubiegłym roku. W ostatnim tygodniu znacząco podrożały warzywa z importu.
_ _ _ _ _
Do końca roku żywność nie podrożeje. W 2013 r. wzrost cen detalicznych żywności będzie wyraźnie niższy niż w ubiegłym, gdy wynosił 3,9 proc. - ocenia Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. W październiku ceny żywności były o 2,2 proc. wyższe niż przed rokiem.
"Utrzymuje się słaba dynamika cen detalicznych żywności. Nienotowany dotychczas spadek tych cen w październiku zapowiada, że sytuacja nie powinna zmienić się do końca 2013 r., mimo świątecznego ożywienia sprzedaży. W relacji 12-miesiecznej (grudzień do grudnia) średni wzrost cen detalicznych żywności i napojów bezalkoholowych będzie wyraźnie mniejszy niż w roku ubiegłym, kiedy wynosił 3,9 proc." - napisano w comiesięcznym raporcie.
Ceny żywności i napojów bezalkoholowych po stabilizacji we wrześniu br., w październiku obniżyły się o 0,1 proc. w porównaniu z poprzednim miesiącem. Spadek cen żywności w październiku był zjawiskiem nietypowym, nienotowanym w całym okresie transformacji. Można przy puszczać, że był on efektem wzrostu krajowej produkcji i podaży większości podstawowych grup produktów spożywczych, spowolnienia dynamiki eksportu oraz utrzymującej się spadkowej tendencji cen żywności na rynkach światowych.
Zmiany cen poszczególnych grup produktów spożywczych w październiku br. były różnokierunkowe. Spadły ceny owoców (o 5 proc., w tym jabłek o 12,2 proc., cytrusów o 10,4 proc., a bananów o ponad 3 proc.), mięsa i przetworów mięsnych, cukru, olejów roślinnych i jaj. Podrożały natomiast warzywa (o 3,9 proc.), mleko, sery, masło.
W październiku br. ceny detaliczne żywności i napojów bezalkoholowych były średnio o 1,9 proc. wyższe niż w analogicznym okresie przed rokiem, w tym żywności o 2,2 proc. wyższe, przy spadku cen napojów bezalkoholowych o 0,5 proc. O wzroście cen żywności zadecydował wydatny wzrost cen warzyw (o 17,8 proc.), tłuszczów jadalnych (o 4,1 proc.) i artykułów mleczarskich (o 4,0 proc.). W grupie warzyw najbardziej, bo o 96,6 proc. podrożały ziemniaki.
Według Eurostatu, inflacja w ujęciu rocznym w październiku 2013 r. wyniosła w UE-28 0,9 proc., a w strefie euro i w Polsce po 0,7 proc. Wzrost cen żywności i napojów bezalkoholowych był wyższy od stopy inflacji i wyniósł w UE-28 1,6 proc., w strefie euro 1,4 proc., a w Polsce 1,8 proc. Żywność i napoje bezalkoholowe podrożały najbardziej w Wielkiej Brytanii (o 3,9 proc.), Finlandii (o 3,8 proc.), Niemczech (o 3,4 proc.) i Austrii (o 3,3 proc.), a potaniały w Rumunii (o 1,2 proc.), Grecji (o 0,3 proc.) Danii (o 0,2 proc.) i Francji (o 0,1 proc.) - czytamy w raporcie IERiGŻ.
_ _ _ _ _
Ceny
Wzrost cen detelicznych żywności w 2013 roku będzie wyraźnie niższy niż 3,9 proc. rdr zanotowanych w 2012 roku - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej. "Utrzymuje się słaba dynamika cen detalicznych żywności. Nienotowany dotychczas spadek tych cen w październiku zapowiada, że sytuacja nie powinna zmienić się do końca 2013 r., mimo świątecznego ożywienia sprzedaży.
W relacji 12-miesiecznej (grudzień do grudnia) średni wzrost cen detalicznych żywności i napojów bezalkoholowych będzie wyraźnie mniejszy niż w roku ubiegłym, kiedy wynosił 3,9 proc." - napisano w raporcie.
Ceny żywności na święta Bożego Narodzenia będą o kilka procent wyższe niż przed rokiem - ocenił dla PAP Stanisław Kalemba, minister rolnictwa. W ocenie ministra początek 2014 r. nie przyniesie wzrostu cen żywności. - Nie spodziewam się, żeby produkty żywnościowe na święta były wyraźnie droższe niż przed rokiem. Ceny zbóż, a więc i pieczywa są na tym samym poziomie. Podobnie mięsa - żywiec wieprzowy i wołowy oraz drób nie podrożały. Wyższe ceny dotyczą natomiast produktów mleczarskich. Ogólnie więc można oczekiwać, że żywność będzie w święta o kilka procent droższa niż w ubiegłoroczne święta - powiedział PAP Kalemba.
Dodał, że początek 2014 r. nie przyniesie wzrostu cen żywności. - Początek roku powinien być spokojny. Nie spodziewam się, aby od stycznia ceny miały wzrastać. Mamy dobre poziomy produkcji, więc nie ma przesłanek aby oczekiwać wzrostu cen - dodał.