Ceny żywności będą rosły wolniej

Ceny żywności w I kwartale tego roku będą rosły wolniej niż w analogicznym okresie 2009 roku, a w całym roku nie będą czynnikiem inflacjogennym - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

Ceny żywności w I kwartale tego roku będą rosły wolniej niż w analogicznym okresie 2009 roku, a w całym roku nie będą czynnikiem inflacjogennym - wynika z analizy Instytutu Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.

"Przewiduje się, że w I kwartale 2010 r. wzrost cen żywności będzie mniejszy niż w analogicznym okresie 2009 r. Sprzyjać temu będą: spodziewany wzrost podaży mięsa, w tym zwłaszcza wieprzowego, umocnienie się złotego oraz ograniczenia popytowe związane z utrzymującym się wysokim poziomem bezrobocia i niską dynamiką płac" - napisano w lutowej analizie rynku.

"Również w 2010 r. należy spodziewać się utrzymania tendencji relatywnego tanienia żywności, co najmniej w pierwszej połowie roku, ze względu na presję podaży produkcji krajowej oraz taniejący import, przy ograniczonym popycie" - dodano.

Reklama
INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »