GUS stosuje nową metodologię liczenia CPI
Od początku tego roku GUS stosuje inną metodologię dla liczenia CPI, która zakłada stały system wag dla towarów sezonowych - powiedział we wtorek Janusz Witkowski, p.o. prezesa GUS.
"Od początku tego roku zmieniła się nieco sytuacja związana z liczeniem towarów sezonowych (...) ona jest związana z wdrożeniem regulacji Komisji, która próbuje wprowadzić jednolity system mierzenia cen. Te zmiany nie spowodują jakichś istotnych konsekwencji, nie są one istotnie różne od tego, co było stosowane" - powiedział Witkowski w TVN CNBC.
"Dla pięciu kategorii, takich jak ryby, warzywa, owoce, odzież i obuwie, będzie stosowany stały system wag" - dodał.
"W niektórych miesiącach, tak jak w maju w przypadku owoców, pojawianie się towarów sezonowych będzie się zmieniać, ale w skali roku metoda stałego systemu wag dla produktów sezonowych się zbilansuje, nie będzie miała znaczenia" - powiedział Witkowski.
P.o. prezesa GUS dodał, że ta sama metodologia jest stosowana w przypadku HICP.
"Do HICP brane są wagi sprzed dwóch lat, w naszym systemie wagi są z poprzedniego roku" - zaznaczył Witkowski.
"Jeśli następuje zmiana metodologii, wszystkie wskaźniki zawsze są liczone w warunkach porównywalnych, baza ubiegłoroczna została przeliczona" - powiedział.
Z danych GUS wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju wzrosły o 5,0 proc. w stosunku do maja 2010 roku, a w porównaniu z kwietniem 2011 r. wzrosły o 0,6 proc.