GUS stosuje nową metodologię liczenia CPI

Od początku tego roku GUS stosuje inną metodologię dla liczenia CPI, która zakłada stały system wag dla towarów sezonowych - powiedział we wtorek Janusz Witkowski, p.o. prezesa GUS.

Od początku tego roku GUS stosuje inną metodologię dla liczenia CPI, która zakłada stały system wag dla towarów sezonowych - powiedział we wtorek Janusz Witkowski, p.o. prezesa GUS.

"Od początku tego roku zmieniła się nieco sytuacja związana z liczeniem towarów sezonowych (...) ona jest związana z wdrożeniem regulacji Komisji, która próbuje wprowadzić jednolity system mierzenia cen. Te zmiany nie spowodują jakichś istotnych konsekwencji, nie są one istotnie różne od tego, co było stosowane" - powiedział Witkowski w TVN CNBC.

"Dla pięciu kategorii, takich jak ryby, warzywa, owoce, odzież i obuwie, będzie stosowany stały system wag" - dodał.

"W niektórych miesiącach, tak jak w maju w przypadku owoców, pojawianie się towarów sezonowych będzie się zmieniać, ale w skali roku metoda stałego systemu wag dla produktów sezonowych się zbilansuje, nie będzie miała znaczenia" - powiedział Witkowski.

Reklama

P.o. prezesa GUS dodał, że ta sama metodologia jest stosowana w przypadku HICP.

"Do HICP brane są wagi sprzed dwóch lat, w naszym systemie wagi są z poprzedniego roku" - zaznaczył Witkowski.

"Jeśli następuje zmiana metodologii, wszystkie wskaźniki zawsze są liczone w warunkach porównywalnych, baza ubiegłoroczna została przeliczona" - powiedział.

Z danych GUS wynika, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w maju wzrosły o 5,0 proc. w stosunku do maja 2010 roku, a w porównaniu z kwietniem 2011 r. wzrosły o 0,6 proc.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: inflacja | stosowanie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »