GUS wskaźniki cen w I połowie lipca 2000 r.
Wskaźniki cen żywności, napojów bezalkoholowych i alkoholowych oraz wyrobów tytoniowych w I połowie lipca 2000 r.
Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w I połowie lipca br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe o 0,4% w porównaniu z II połową czerwca br. i o 0,5% w stosunku do I połowy czerwca br.
Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy "owoce" i grupy "warzy-wa" wyniósł 101,6% (w stosunku do II połowy czerwca br.) oraz 102,5% (w stosunku do I połowy czerwca br.).
W I połowie lipca w porównaniu z II połową czerwca, najbardziej
wzrosła cena pieczywa (4 proc.) oraz cukru, dżemu, miodu,
czekolady i wrobów cukierniczych (3,8 proc.).
Owoce podrożały o 2,9 proc., a przetwory młynarskie i makaronowe
o 2,7 proc. Za mięso klienci płacili o 1,8 proc. więcej. Wody
minerale, soki i pozostałe napoje bezalkoholowe kosztowały o 0,8
proc.
Najmniej, bo o 0,1 proc. podrożały oleje i pozostałe tłuszcze
oraz kawa, herbata i kakao. Bez zmian pozostała cena jaj.
Artykułami, które najbardziej potaniały wobec II połowy czerwca,
były warzywa (spadek cen o 13,2 proc.). Mleko potaniało o 0,1 proc.
Reszta artykułow zdrożała w granicach 0,5-0,2 proc.
W I połowie lipca, w porównaniu z I połową czerwca, najbardziej
podrożało pieczywo o 9,8 proc. Za cukier, dżem, miód, czekoladę i
wyroby cukiernicze płacono o 4,8 proc. więcej. Przetwory
młynarskie i makaronowe kosztowały drożej o 4,3 proc. więcej.
Za owoce trzeba było zapłacić 2,1 proc. drożej, natomiast za
mięso - o 1,9 proc. więcej. Wody mineralne, soki i pozostałe
napoje bezalkoholowe podrożały o 1 proc.
Wobec I połowy czerwca, potaniały warzywa (spadek cen o 18,8
proc.), jaja o 0,4 proc. oraz oleje i pozostałe tłuszcze - o 0,1
proc. Najmniej, bo o 0,1 proc. podrożały sery.
Pozostałe artykuły podrożały w granicach 0,2-0,7 proc.