Handel: Rosną ceny owoców
Rosną ceny żywności. Na skutek niekorzystnej pogody zbiory owoców mogą być mniejsze, niż zakładano. Stanieć mogą za to produkty mleczne.
Analityk banku Credit Agricole Jakub Olipra powiedział Informacyjnej Agencji Radiowej, że ceny niektórych produktów rolnych wciąż mogą rosnąć. Dane Głównego Urzędu Statystycznego z końca lipca, na które powołuje się ekspert, wskazują, że większe niż rok temu są zbiory zbóż.
GUS szacuje jednak, że w ujęciu rocznym o 30 do 40 procent zmniejszą się zbiory owoców z drzew oraz owoców z krzewów owocowych i plantacji jagodowych. Zbiory warzyw mają ukształtować się na poziomie zbliżonym do ubiegłorocznego. Najniższe od 2010 roku zbiory owoców mają być, według analityków, efektem wiosennych przymrozków.
Jakub Olipra szacuje, że wzrost cen żywności będzie najszybszy we wrześniu i październiku. Wyraźnie droższe mają być jabłka czy gruszki. Analityk ocenia jednak, że w przypadku masła czy produktów mlecznych można się spodziewać spadku cen. Sektor ten, zdaniem eksperta, wszedł bowiem w spadkową fazę.
Według informacji z czerwca, podanych przez Główny Urząd Statystyczny, ceny zbóż w skupie i na targowiskach w czerwcu były wyższe odpowiednio o około 10 i 8 procent. Tańsze niż rok wcześniej są ziemniaki. W skupie kosztowały 10 procent mniej, niż rok wcześniej, na targowiskach ich cena spadła o jedną czwartą.
Więcej informacji na temat cen żywności Główny Urząd Statystyczny poda w piątek. Będzie to finalna informacja na temat inflacji w lipcu, wraz z danymi z poszczególnych sektorów, w tym z branży spożywczej. Według szybkiego eksperymentalnego szacunku, w lipcu ceny w Polsce były o 1,7 procent wyższe, niż w analogicznym miesiącu poprzedniego roku.