Hodowcy owiec z Podhala negocjują ceny jagnięciny z Włochami

7 kwietnia na Podhalu ma ruszyć skup jagniąt. Jagnięcina trafi na wielkanocne stoły do Włoch. Górale nadal nie wynegocjowali cen za jagnięta; chcą sprzedać od 15 do 17 tys. sztuk.

Potrawy z jagnięciny są obowiązkowe na wielkanocnym stole we Włoszech. Mięso z Podhala Włosi kupują od ponad 25 lat i jest bardzo przez nich cenione.

Skup jagniąt na Podhalu, który potrwa dwa tygodnie, jest organizowany przez Związek Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu oraz Tatrzańsko-Beskidzką Spółdzielnię Producentów "Gazdowie".

Jak powiedział szef spółdzielni Kazimierz Furczoń, wszystko wskazuje na to, że ceny jagniąt będą podobne do ubiegłorocznych, czyli na poziomie 9,40 zł za kilogram jagnięciny pierwszej klasy. Jagnięcina podzielona jest na trzy klasy; mięso klasy I pochodzi ze zwierząt o wadze od 10 do 14 kg; II klasy - ze zwierząt od 15 do 18 kg i III - z jagniąt od 19 do 25 kg.

Reklama

- Chcielibyśmy sprzedać jagnięta za 15 zł za kilogram, ale Włosi nie chcą dać więcej niż w ubiegłym roku - mówił Furczoń.

- Jagnięcina to najlepsze, najzdrowsze mięso i nie powinniśmy się go pozbywać, tylko sprzedawać na polskim rynku. Jednak u nas nie ma zwyczaju jedzenia jagnięciny. Polacy nie chcą kupować jagnięciny i z roku na rok odczuwamy mniejsze zainteresowanie tym mięsem - dodał. Kilogram tuszy jagnięcej na Podhalu kosztuje około 30 zł.

Furczoń uważa, że problemem jest zakaz uboju gospodarczego. Jeżeli klient chce kupić tusze jagnięcą, to hodowca musi zawozić owcę do ubojni - wskazał. Kolejną przeszkodą w sprzedaży jagnięciny w Polsce jest zakaz uboju rytualnego; odbiorcami takiego mięsa - jego zdaniem - mogliby być Żydzi lub muzułmanie.

Jagnięcina podhalańska pochodzi od owiec rasy polska górska oraz pierwotnej rasy - cakiel. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmienny od wieków. Owce wypasane są od końca kwietnia do początku października na halach położonych w rejonie parków narodowych: gorczańskiego, tatrzańskiego, pienińskiego, babiogórskiego i magurskiego oraz parków krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000".

Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Na tych pastwiskach jest wiele roślin leczniczych, spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej. Zawierają one witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki - np. magnez, cynk, selen, jod czy lit.

Kliknij i pobierz darmowy program PIT 2013

PAP
Dowiedz się więcej na temat: negocjowanie cen | jagnięcina | owca | ceny | hodowca
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »