IKEA Polska: W jednej partii klopsików znajdowała się konina
Badania przeprowadzone przez producenta klopsików dla restauracji IKEA w Polsce potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru - poinformowała PAP Małgorzata Jezierska z biura prasowego IKEA Polska.
- Badania przeprowadzone na zlecenie firmy Quantum, producenta klopsików szwedzkich dla restauracji IKEA w Polsce, potwierdziły obecność DNA końskiego w jednej partii towaru, zarówno w produkcie finalnym jak i surowcu - napisała w oświadczeniu Jezierska.
Poinformowała, że surowiec pochodził od jednego z poddostawców firmy Quantum. Nie podała jednak, jaka to firma.
Sprawdź: PROGRAM PIT 2012
Jezierska zaznaczyła, że firma Quantum opracowała i przekazała IKEI plan działań, który "w przyszłości zapobiegnie podobnym sytuacjom". - Plan ten jest w tej chwili weryfikowany przez IKEA. Ponadto, we wtorek planowane jest przeprowadzenie u naszego producenta audytu przez zewnętrzną niezależną firmę audytorską. Dotychczas firma Quantum spełniała wszystkie wymagania jakościowe stawiane przez IKEA - podała.
Jezierska podkreśliła, że Grupa IKEA chce serwować i sprzedawać produkty spożywcze, które są bezpieczne, zdrowe i produkowane z dbałością o środowisko naturalne. - Nie tolerujemy różnic między rzeczywistym składem produktów, a tym określonym w naszych przepisach i specyfikacjach. Niezwykle ważne jest dla nas to, by klienci mogli zaufać etykietom opisującym skład produktów - zaznaczyła w oświadczeniu.
- Na razie nie wiadomo, kiedy klopsiki wrócą do menu - powiedziała Jezierska Radiu ZET, które jako pierwsze podało informację o wykryciu koniny w klopsikach.
W Polsce IKEA sprzedaje klopsiki w punktach gastronomicznych oraz w swoich sklepach. Pod koniec lutego firma zaprzestała sprzedaży mrożonych klopsików, pochodzących od szwedzkiego dostawcy - firmy Dafgard. Miało to związek z doniesieniami, że w mięsie mogła znaleźć się konina. Na początku marca IKEA wycofała się także z serwowania klopsów w swoich restauracjach.
W sumie IKEA wstrzymała sprzedaż klopsików w 24 krajach.
Skandal z końskim mięsem dodawanym do wołowiny wybuchł w styczniu w Wielkiej Brytanii i Irlandii. Później koninę w wyrobach mięsnych, które nie powinny jej zawierać, znaleziono w wielu krajach europejskich w tym w Polsce.
IKEA wycofuje klopsiki pochodzące z Polski
Mięso wołowe z domieszką koniny było sprowadzane do Szwecji z Polski?