Inflacja po lutym 10,3 -10,4% ?
W drugiej połowie lutego br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były o 1,0% wyższe niż w drugiej połowie stycznia, a o 0,3% niż w pierwszej połowie lutego. Zdaniem prof. W.Orłowskiego roczna inflacja wzrosła z 10,1% po styczniu do 10,3 - 10,4% po lutym br.
Żywność i napoje bezalkoholowe zdrożały w drugiej połowie lutego br. o 1,0% w porównaniu z drugą połową stycznia. Szacuję, że także o około 1% zwiększyły się w lutym ceny ogółu towarów i usług konsumpcyjnych. Oznaczałoby to, że inflacja liczona rok do roku w zeszłym miesiącu wzrosła do 10,3 - 10,4%, z poziomu 10,1%, który zanotowano po styczniu - powiedział Parkietowi prof. Witold Orłowski z NOBE. Jego zdaniem, już w marcu inflacja może być jednocyfrowa. Jednak dopiero w drugiej połowie roku spadek inflacji będzie wyraźny.
W drugiej połowie lutego br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były o 1,0% wyższe niż w drugiej połowie stycznia, a o 0,3% niż w pierwszej połowie lutego. Zdaniem prof. Witolda Orłowskiego z Niezależnego Ośrodka Badań Ekonomicznych, roczna inflacja wzrosła z 10,1% po styczniu do 10,3 - 10,4% po lutym br.Jak podaje Główny Urząd Statystyczny, w ciągu miesiąca najbardziej - o 3,2% - podrożały najsłodsze produkty żywnościowe: cukier, dżemy, miód, czekolada i wyroby cukiernicze. Spory, ale nie tak duży, jak w poprzednich miesiącach był wzrost cen warzyw (2,3%) i owoców (2,1%). Znacznie podrożały sery - o 2,3%. O 1,6% wzrosły ceny przetworów młynarskich oraz makaronowych i o tyle samo mleka wraz z produktami mleczarskimi. Napoje bezalkoholowe zdrożały o 0,7%.Od połowy stycznia do połowy lutego br. najbardziej umiarkowanie zwiększały się ceny tłuszczów roślinnych (0,2%) i ryb (0,4%), natomiast w dwóch grupach towarowych zanotowano spadek cen. Staniały: mięso - o 0,1% oraz jaja - o 2,3%.