Inflacja spada!
O ile stopy w dół? Inflacja w marcu nie stwarza zagrożenia dla przebiegu procesów inflacyjnych. Spadek inflacji w marcu można uznać za dość spektakularny. Wskaźnik cen towarów i usług konsumpcyjnych (CPI) w marcu spadł do poziomu 3,4% (r/r) oraz wyniósł +0,1% (m/m).
Malejącą dynamikę inflacji zawdzięczamy w szczególności cenom żywności (zanotowały one w marcu wzrost o 0,2%, zaś w całym I kw. 2005r. spadek: -0,3%). Tymczasem, ceny żywności w miesiącach zimowych powinny raczej rosnąć niż maleć. Wynika to zarówno z wyższych kosztów przechowywania żywności sprzedawanej zimą, wyższych kosztów wytworzenia żywności, a także efektu cenowego, który poprzedza Święta Wielkanocne. Również w marcu miał miejsce o wiele słabszy (od spodziewanego) opóźniony efekt podwyżek czynszów, które nie we wszystkich przypadkach zostały poczynione w styczniu, a często z dwumiesięcznym poślizgiem. Wzrost cen ropy na świecie jak do tej pory okazuje się nie aż tak istotny.
Tak niski poziom miesięcznej inflacji jest również statystycznie nietypowy dla miesiąca marca. Otóż na przestrzeni ostatnich 15 lat, od początków transformacji, najniższa wartość tego wskaźnika wyniosła +0,2% (m/m).
Nadal można oczekiwać głębokiego spadku wskaźnika CPI w miesiącach kwiecień-czerwiec. Można oszacować, iż wyniesie on w przybliżeniu 2,4-2,8 pkt. proc. (Jest to spowodowane ustąpieniem z rocznych wskaźników inflacji tzw. "cenowego szoku unijnego"). Oznacza to, że z dużym prawdopodobieństwem wskaźnik inflacji na koniec pierwszego półrocza znajdzie się poniżej 1% (!). Jest zdecydowanie poniżej dolnej granicy przedziału celu inflacyjnego NBP. Scenariusz ten istotnie przybliża kolejne obniżki stóp procentowych przez RPP. Można spodziewać się, iż przypadną one głównie na II kw. 2005r. Skala obniżek stóp procentowych w II i III kw. może być zbliżona do 150 pkt. bazowych.
Stanisław Kluza
Główny ekonomista
Bank Gospodarki Żywnościowej