Irlandczycy przejmują polską wołowinę

- W ubojni trzody chlewnej ABP Food będzie rozkręcał biznes wołowy. To druga jego inwestycja w Polsce - donosi "Puls Biznesu".

- W ubojni trzody chlewnej ABP Food będzie rozkręcał biznes wołowy. To druga jego inwestycja w Polsce - donosi "Puls Biznesu".

Mimo że spożycie wołowiny w naszym kraju spadło z 16 kg w latach 90. do 1,8 kg obecnie, rodzimy rynek przyciąga kolejnych, zagranicznych graczy. Należy do nich ABP Food, jeden z największych europejskich przetwórców mięsa czerwonego. W Wielkopolsce kupił właśnie drugi zakład - dawną ubojnię trzody chlewnej w Kłosowicach.

"Polska to drugi po Irlandii największy eksporter wołowiny w UE, więc wykorzystując wiedzę zdobytą na naszym rynku, chcemy rozwinąć silny biznes eksportowy. Zamierzmy tu zbudować biznes o istotnej skali, więc kolejne akwizycje oznaczają realizację tych założeń" - podkreśla Jerome Aherne, szef polskiego oddziału ABP.

Reklama

Koncern zatrudnia w wielkopolskich Pniewach ponad 100 pracowników. Zatrudnienie w niedawno przejętej ubojni w Kłosowicach ma być na podobnym poziomie. "Irlandczycy zadeklarowali, że surowiec będą kupować na miejscu. Przy koniecznych remontach też chcą współpracować z lokalnymi dostawcami" - twierdzi Arkadiusz Świderski, zastępca burmistrza gminy Sieraków, na terenie której leżą Kłosowice.

PAP
Dowiedz się więcej na temat: food | Irlandia | mięso | zakłady mięsne | Polskie | wołowina | wołowin
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »