Jabłka gwiazdą polskiej prezydencji w UE. Wybór oficjalnego owocu nie jest przypadkowy
Jak informuje Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi to jabłko zostaje oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie UE. To nie przypadek. Polska jest największym producentem tego owocu w Europie.
- Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje, że jabłko zostaje oficjalnym owocem polskiej prezydencji w Radzie UE.
- Polskie owoce będą rozdawane uczestnikom prezydencji w Brukseli i wielu innych miastach.
- Resort rolnictwa przypomina, że Polska jest największym producentem jabłek w Europie. Eksportujemy te owoce przede wszystkim do Niemiec i Austrii.
Polska jest największym producentem tych owoców w Europie i 4. na świecie. Krajowe jabłka w czasie przewodnictwa Polski w Radzie UE będą podawane uczestnikom wydarzeń związanych z prezydencją m.in. w Brukseli.
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (MRiRW) wyjaśniło w komunikacie, że obecna inicjatywa nawiązuje do promocji polskich truskawek podczas pierwszej polskiej prezydencji w 2011 roku. Polskie jabłka są uznawane w rejestrze UE za Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG), a wyróżnienie to przyznawane jest regionalnym produktom najwyższej jakości.
"Flagowymi produktami jabłkowymi w Polsce są zagęszczone i niezagęszczone soki jabłkowe" - podkreśla resort rolnictwa cytowany przez PAP.
Większość zagęszczonego soku trafia na eksport, z czego do Niemiec ok. 40 proc. Natomiast polski sok NFC (not from concentrate), czyli sok niezagęszczony, eksportowany jest głównie do Niemiec i Austrii. Jego produkcja w ostatnich latach "wzrosła ze względu na rosnący popyt w krajach UE" - dodaje ministerstwo.
W Polsce znajduje się 150 tys. hektarów sadów jabłkowych to najwięcej w Unii Europejskiej. Przekłada się to na 80,5 tys. sadów i ok. 4 mln ton rocznej produkcji tych owoców. W 2023 roku eksport jabłek wyniósł 817 tys. ton.
Jabłka ekologiczne rosną w 5,5 tys. ha sadów, które produkują ok. 172 tys. ton owoców. Sady ekologiczne znajdują się głównie na Mazowszu. Resort dodał, że 2 tys. ha sadów przestawia się obecnie na produkcję ekologiczną, co "daje czwarte miejsce w UE po Niemczech (8000 ha), Włoszech (8800 ha) i Francji (17 700 ha)". Ministerstwo wskazało, że z 4,2 mln ton jabłek, 50-70 proc. jest przetwarzane w zależności od sezonu.
Rozprzestrzenienie się sadownictwa i wprowadzenie szlachetnych odmian jabłek zapoczątkowali mnisi cystersi i benedyktyni, a uprawa jabłek w Polsce ma swoje korzenie w późnym średniowieczu. MRiRW przypomina, że dynamiczny rozwój uprawy tych owoców w Polsce nastąpił w latach 1918-1960.
Polska 1 stycznia 2025 r. po raz drugi objęła prezydencję w Radzie Unii Europejskiej i przez sześć miesięcy będzie przewodniczyć jej pracom.