Polskie jabłka i miód międzynarodowym hitem. Królujemy w rankingach
Prestiżowy ranking Taste Atlas docenia polskie produkty. Szczyty list oblegają polskie jabłka i miód. To duma dla sadowników i pszczelarzy, a także dowód na jakość rodzimych produktów.
Serwis Taste Atlas to portal skupiający się na tradycjach kuchni z całego świata oraz doceniający jakość produktów spożywczych. W swoich mediach społecznościowych autorzy portalu publikują raporty. Te z ostatnich dni skupiają się na jabłkach i miodzie.
Ranking 10 najlepszych jabłek na świecie otwiera grecka Mila, która zyskała ocenę 4,5 na 5. Z kolei druga i trzecia pozycja to dwie odmiany polskich jabłek: jabłka grójeckie z Mazowsza oraz jabłka łąckie z Małopolski.
Według autorów raportu jabłka grójeckie mają wyższą niż przeciętnie kwasowość, a doceniona została także ich wielkość i kolor. Jabłka łąckie są natomiast rumiane i aromatyczne, a także wyjątkowo kwaśne. Polskie jabłka w rankingu Taste Atlas zyskały ocenę 4,4/5. W pierwszej dziesiątce znalazły się także jabłka z Grecji, Australii, Portugalii, USA, Kolumbii i Japonii. Jedynie Portugalia obok Polski doczekała się w zestawieniu dwóch produktów.
W pierwszej połowie listopada serwis Taste Atlas publikował także ranking najlepszych miodów na świecie. W tym rankingu aż cztery z dziesięciu miejsc należą do produktów z Polski.
Liderem rankingu jest miód z francuskiej Prowansji, a na podium najlepszych miodów znalazły się także produkty z Portugalii i Grecji. Czwarte miejsce w rankingu zajął miód wrzosowy z Borów Dolnośląskich. Na szóstym miejscu uplasował się miód drahimski z powiatu drawskiego, a tuż za nim miód kurpiowski z Mazowsza. Czwartym polskim miodem wśród najlepszych jest zajmujący 8. miejsce podkarpacki miód spadziowy.
Polskie miody docenione zostały za produkcję zgodną z tradycyjną recepturą i bogaty smak. Wspomniany ranking miodów uzupełniają produkty pochodzące z Portugalii, Nowej Zelandii i Grecji.