Katastrofa klimatyczna podbije ceny żywności na całym świecie. Poznaliśmy niepokojące szacunki

Zmiany klimatyczne zachodzące na świecie sprawią, że żywność w najbliższych latach będzie drożeć bardziej niż w sytuacji, gdyby katastrofa klimatyczna nie była faktem. Naukowcy wyliczyli dla Europejskiego Banku Centralnego, jak duża będzie skala wzrostu cen. Wnioski, do jakich doszli, są niepokojące - zwracają uwagę wiadomoscihandlowe.pl.

Naukowcy posłużyli się zaawansowanymi modelami prognozowania klimatu i uwzględnili różne scenariusze tego, co może się wydarzyć w najbliższych latach. Z ich analizy wynika, że do 2035 r. powinniśmy się spodziewać globalnego wzrostu cen żywności dodatkowo o 0,92-3,23 punktu procentowego rocznie w związku z kryzysem klimatycznym. Średnia ścieżka to podbicie inflacji żywności o ok. 2,1 pp. rocznie.

Autorzy analizy ostrzegają, że obok dodatkowej presji na ceny żywności czeka nas także zmiana sezonowej dynamiki inflacji.

Inflacja konsumencka w górę

Jak czytamy, prognozowane podbicie cen żywności przełoży się na zwiększenie inflacji konsumenckiej (uwzględniającej pełny koszyk zakupowy, a nie tylko żywność) o 0,32-1,18 pp. w każdym roku do 2035 r. W tym ujęciu średnia ścieżka to podbicie inflacji rocznie o 0,75 pp. w porównaniu z sytuacją, w której ludzkość nie zmagałaby się z katastrofą klimatyczną.

Reklama

Rozpiętość obu przedziałów wynika z niepewności co do tego, w jakim tempie będą postępowały zmiany klimatyczne, tego o ile uda się ograniczyć w międzyczasie emisje dwutlenku węgla itp.

Upały już podbijają ceny żywności

W sporządzonej dla EBC analizie podliczono także, jak ekstremalne upały z lata 2022 r. wpłynęły na ceny żywności w Europie. Zdaniem naukowców żywność w wyniku tego zjawiska podrożała na kontynencie o 0,67 pp. (0,43-0,93).

"Zmiany klimatu stwarzają ryzyko dla stabilności cen, wpływając na inflację, zmieniając jej sezonowość i wzmacniając wpływ ekstremalnych zjawisk" - czytamy w dokumencie.

Autorami analizy opublikowanej przez EBC na temat wpływu kryzysu klimatycznego na inflację, w tym na ceny żywności, są: Maximilian Kotz, Friderike Kuik, Eliza Lis oraz Christian Nickel.

***

wiadomoscihandlowe.pl
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »