Koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o ok. 32 proc. w latach 2010-2021 - analitycy

W latach 2010-2021 koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o około 32 proc. - wyliczyli analitycy z okazji przypadającego 9 lutego Międzynarodowego Dnia Pizzy. Dodano, że w Polsce działa ok. 9 tys. pizzerii.

Zdaniem ekspertów z zespołu Food&Agri Hub w banku BNP Paribas, ze Szwedami i Włochami, Polacy są jej czołowymi konsumentami w Europie.

Jak podano w informacji, za firmą Stava, w Polsce działa około 9 tys. pizzerii. Dodano, że stale rośnie udział pizzy z dowozem w całkowitej konsumpcji tego produktu. Ok. 70 proc. Polaków decyduje się na taki sposób konsumpcji (dane firmy Mintel), a pizza łącznie z kuchnią włoską stanowiły 30 proc. zamówień z dowozem w 2020 r.

Według analityków, Polacy coraz chętniej zamiast wersji mrożonej wybierają w supermarketach pizzę chłodzoną. Rynek ten wartościowo wzrósł o około 250 proc. w ostatnich latach - podali.

Reklama

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

Jak poinformowano, "Capricciosa Index" - konstruowany przez zespół Międzynarodowego Food&Agri Hub Banku BNP Paribas - bada średnią roczną zmianę kosztu wytworzenia tej najpopularniejszej pizzy, od strony kosztów surowcowych. "W latach 2016-2021 koszt wytworzenia pizzy capricciosy wzrastał średniorocznie o 4,2 proc. Innymi słowy koszty surowcowe produkcji pizzy wzrosły o około 32 proc. w latach 2010-2021" - podali. 

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »