Najdroższe warzywo świata. Polacy mogą zbierać za darmo, Niemcy muszą płacić 1000 euro
Za najdroższe warzywo świata uważane są pędy chmielu. Zaskoczeniem może być, że w Polsce często traktuje się je jak chwast, a na zachodzie Europy Niemcy płacą za nie po 1000 euro za kilogram. Zbiór najdroższego warzywa świata jest żmudny, ale Polacy za darmo mogą zbierać je sami. Okazja nadarzy się już niebawem, bo na początku marca.
- Pędy chmielu uważane są za najdroższe warzywo świata.
- Pędy jako najdroższe warzywo na świecie uczyniła kulinarna sława tej rośliny.
- Na zachodzie Europy za 1 kg pędów chmielu w szczycie sezonu ceny sięgają 1000 euro.
Za najdroższe warzywo na świecie uważa się pędy chmielu. Szczególnie popularne są na zachodzie Europy, gdzie traktuje się je jak rarytas kulinarny. Jednocześnie w Polsce chmiel poza plantacjami uważany jest za chwast. Sami możemy przekonać się o jego smaku całkiem za darmo. Okazja, by za darmo zbierać pędy chmielu nadarza się już na początku marca.
W Polsce dziko rosnący chmiel najczęściej postrzegany jest jako utrapienie ogrodników. Ci walczą z nim jak z chwastem, gdy wdziera się w pielęgnowane grządki. Tymczasem Niemcy, Francuzi czy mieszkańcy krajów Beneluksu uważają pędy chmielu za przysmak. Białe pędy chmielu nazywane są przez te nacje "dzikimi szparagami", gdyż przypominają miniaturowe białe szparagi.
Każdy ciekawy smaku pędów chmielu może za darmo je pozbierać. W trakcie wizyty w lesie czy na łące warto wypatrywać miejsc, gdzie najczęściej widzimy pnący się chmiel. To w tych miejscach na koniec zimy i wczesną wiosną znajdziemy w glebie ledwo wzrastające białe pędy. Sami wówczas możemy przekonać się, czym zachwycają się Niemcy, którzy płacą za pędy chmielu nawet 1000 euro za kilogram.
Z kulinarnego punktu widzenia pędy chmielu dzielone są na dwa rodzaje - białe oraz zielone. Białe pędy to te, które ledwo zaczęły kiełkować, a zielone już wzrosły nad ziemię i zdążyły zabarwić się w promieniach słońca.
- białe pędy chmielu - ich zbiór jest zdecydowanie żmudniejszy, ponieważ trzeba wyszukiwać ich pod warstwą ściółki i wierzchnią warstwą gleby. To za nie na zachodzie Europy płacą nawet 1000 euro za 1 kg. Białych pędów chmielu należy szukać, gdy zima odpuszcza. Na początku marca, a czasami już na koniec lutego pod wierzchnią warstwą gleby znaleźć można pierwsze białe pędy. To właśnie białe pędy chmielu są uważane za najdroższe warzywo na świecie.
- zielone pędy chmielu - są łatwiejsze w zbiorze, a ich zbiór możliwy jest od marca do maja. W internecie można znaleźć wiele wskazówek dotyczących ich zbioru. Portale o tematyce kulinarnej wskazują, że najlepsze zielone pędy mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste. Według innej porady zielone pędy najlepiej zrywać lub łamać na długości około 15 cm. Zielone pędy chmielu nie osiągają takich cen jak te białe, choć to wciąż bardzo drogi przysmak.
Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie? Sprawa jest kwestią gustu. W internecie znaleźć można sporo opinii na temat smaku pędów chmielu. Jednym najdroższe warzywo świata smakuje jak chwasty, inni wskazują na podobieństwo do szparagów lub też kiełków fasoli mung czy jarmużu.
Opinie o smaku mogą być różne, ale co do przyrządzania pędów chmielu jest zgoda - najlepiej jeść je po zbiorze. Z powodu swej delikatności szybko tracą smak i świeżość. Zwykle radzi się przygotować je po przyniesieniu ich do kuchni.
Pędy chmielu można jeść same na surowo, a jednym z najpopularniejszych zastosowań jest dodatnie ich do sałatki. Należy jednak pamiętać, by wcześniej sparzyć je wrzątkiem. W kuchni francuskiej podawane są zwykle na talerzu oblane sosem śmietanowym wraz z jajkami w koszulkach.