Najdroższe warzywo świata Polacy niedługo zjedzą za darmo. A Niemcy płacą 1000 euro za kg
Najdroższe warzywo świata to tytuł, jaki zyskały pędy chmielu. Zaskakiwać może, że najdroższym warzywem na świecie obwołano roślinę w Polsce nierzadko traktowaną jak chwast. Tymczasem za granicą Niemcy, Francuzi i Belgowie są w stanie płacić za ten przysmak po 1000 euro od kilograma za najdroższe okazy. Zbiór najdroższego warzywa świata jest żmudny, a rozróżnienie pędów chmielu na dwa rodzaje przywodzi na myśl szparagi.
- Pędy chmielu zostały uznane za najdroższe warzywo świata, choć de facto warzywem nie są. Jednak ich kulinarna sława uczyniła je wyjątkowo drogim przysmakiem.
- W Polsce traktowane są nierzadko jak chwast i dopiero zyskują popularność. Niewielu postrzega je jako najdroższe warzywo na świecie.
- Na zachodzie Europy - we Francji, Belgii, Holandii i Niemczech, za kilogram pędów chmielu w szczycie sezonu nierzadko trzeba zapłacić 1000 euro za 1 kilogram.
Pędy chmielu są powszechnie uznawane za najdroższe warzywo na świecie. Przysmak ten w Polsce dopiero co zyskuje popularność w kuchni. Tymczasem na zachodzie Europy już obecnie ma status rarytasu. Pędy chmielu w naszym kraju wciąż są częściej uważane za chwast niż za przysmak, zwłaszcza gdy próbujemy utrzymać ogródek w porządku i ładzie. Jednak sami możemy przekonać się o ich walorach smakowych i nic nie stoi na przeszkodzie, by każdy za darmo zebrał najdroższe warzywo świata. Okazja do znalezienia tej rośliny będzie już niedługo.
W Polsce dziko rosnący chmiel traktujemy najwyżej jako kolejne tło składające się na roślinny krajobraz, zaś ogrodnicy walczą z nim jak z chwastem, gdy wdziera się w pielęgnowane grządki. Tymczasem Niemcy, Francuzi czy mieszkańcy Beneluxu pędy chmielu mają za rarytas. Czasami nawet zwane są "dzikimi szparagami". Miano to nadają najczęściej młodym pędom białym, które przypominają malutkie białe szparagi.
Warto więc rozejrzeć się dookoła w trakcie wizyt w lesie czy na łące. Jeśli namierzymy pędy chmielu, możemy wtedy sami za darmo przekonać się, czym takim zachwycają się nasi zachodni sąsiedzi, którzy są skłonni płacić za pędy chmielu nawet 1000 euro od kilograma. Takie ceny osiąga ta roślina na targowiskach w zachodnich Niemczech, Belgii czy Holandii. Kwota dotyczy jednak młodszych okazów - białych. Te niebawem Polacy będą mogli sami zbierać całkowicie za darmo.
Kulinarnie rozróżnia się dwa rodzaje pędów chmielu. To pędy białe i zielone. Zupełnie jak w przypadku szparagów: białe nie wzrosły jeszcze ponad glebę, a zielone są już bardziej wyrośnięte i dzięki promieniom słońca zdążyły nabrać koloru.
- białe pędy chmielu - zbiór jest zdecydowanie trudniejszy, ale ich ceny także są wyższe. To za nie Niemcy, Belgowie czy Holendrzy, płacą nawet 1000 euro/kg. Żeby zabrać się do pozyskania białych pędów chmielu, musimy zacząć w momencie, gdy zima odpuszcza. Wówczas, gdy śniegi dopiero co stopnieją, pod warstwą liści i gleby znaleźć można pierwsze wystające białe pędy chmielu. Taką okazję będziemy mieli już niebawem z końcem lutego lub w marcu, a wszystko zależy od pogody. Tak pozyskane najdroższe warzywo na świecie zbiera się żmudnie, ale opinie miłośników tego przysmaku przekonują, że cena czy wysiłek włożony w pozyskanie białych pędów jest warta swego.
- zielone pędy chmielu - spotkać je możemy nierzadko w ogrodach, gdzie traktujemy jak chwasty, czy też na łąkach, gdzie dziko wiją się pośród innych roślin i wspinają się na drzewa. Te pędy najlepiej zbierać wiosną w marcu, kwietniu, a możliwe jest nawet ich zbieranie w maju. Portal GP24.pl podaje, że najlepsze z zielonych pędów mają do 6 liści, a jeśli łatwo da się je oderwać od łodygi, to znaczy, że wciąż są delikatne i soczyste. Natomiast Beszamel.pl przytacza, że pędów chmielu nie powinno się ścinać ostrym narzędziem, a urywać lub łamać i to jedynie około 15 cm. Zielone pędy chmielu nie są tak drogie, jak te białe, co nie zmienia faktu, że cena za kilogram plasuje je w czołówce najdroższych warzyw świata.
Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie? Czy pędy chmielu mają jakiś wyjątkowy smak? Ile osób, tyle opinii, o czym możemy przekonać się znajdując w sieci relacje ludzi. Dla jednych pędy chmielu smakują jak chwasty, a inni wskazują, że smakiem zbliżone są do szparagów, kiełek fasoli mung z nutą orzecha czy jarmużu.
Choć opinie, co do smaku mogą być różne, to zdecydowanie większość amatorów pędów chmielu jest zgodna, co do tego, że najdroższe warzywo na świecie najlepiej jeść jak najszybciej po zbiorze. Pędy z powodu swojej delikatności, szybko tracą smak i świeżość. Najlepiej więc przygotować je zaraz po powrocie do domu.
Podobnie jak wspomniane już kiełki można je spożywać na surowo, ale także na przykład w ramach sałatki, uprzednio sparzone wrzątkiem. Obróbka termiczna pędów chmielu sprawia, że zaczynają smakiem przypominać szparagi. Francuzi szczególnie lubią białe pędy, które znane są w ich kuchni jako "jets de houblon". Ci często na talerzu podają je oblane sosem śmietanowym i z jajkami w koszulkach.
Przemysław Terlecki