Najdroższe warzywo świata. Polacy wciąż zwalczają je jak chwast
Za najdroższe warzywo świata uważane są pędy chmielu. Zaskakiwać może, że najdroższe warzywo na świecie w Polsce często traktuje się jak chwast. Tymczasem na zachodzie Europy Niemcy, Francuzi czy Belgowie na targowiskach za pędy chmielu są w stanie zapłacić nawet 1000 euro za kilogram.
- Pędy chmielu uznano za najdroższe warzywo świata, choć chmiel to nie warzywo.
- Kulinarna sława uczyniła pędy chmielu wyjątkowo drogim przysmakiem. W Polsce wciąż jednak najdroższe warzywo na świecie traktuje się jak chwast.
- Na zachodzie Europy ceny za 1 kg pędów chmielu potrafią sięgać nawet 1000 euro.
Za najdroższe warzywo na świecie uważane są pędy chmielu. Ta popularność szczególnie widoczna jest w Europie Zachodniej, gdzie traktuje się je jak rarytas. W Polsce jednak chmiel poza plantacjami, gdzie uprawia się go w celu uzyskania szyszek chmielu, najczęściej uważa się za chwast.
W Polsce dziko rosnący chmiel jest utrapieniem w ogrodzie. Często więc nie tylko zawodowi ogrodnicy walczą z nim jak z chwastem, gdy wdziera się w pielęgnowane grządki. Jednocześnie Niemcy, Francuzi czy mieszkańcy krajów Beneluksu (Belgia, Holandia, Luksemburg) pędy chmielu mają za rarytas.
Każdy ciekawy smaku pędów chmielu sam może za darmo je pozbierać. Szansa ku temu jest na koniec zimy, gdy w trakcie wizyty w lesie czy na łące znaleźć można pierwsze wychylające się z ziemi pędy. Sami wówczas przekonamy się, czym zachwycają się za zachodnią granicą, gdzie za pędy chmielu płaci się nawet 1000 euro za kilogram.
Pędy chmielu w gastronomii dzieli się na dwa rodzaje - białe i zielone:
- białe pędy chmielu - zbiór jest trudniejszy, ale ich ceny także są wyższe. To za nie Niemcy płacą nawet 1000 euro za 1 kg. Białych pędów chmielu musimy zacząć poszukiwać, gdy zima odpuszcza. Już w marcu możemy rozglądać się w typowych miejscach, gdzie zwykle widujemy dziki chmiel. Pod wierzchnią warstwą gleby znaleźć można pierwsze białe pędy chmielu.
- zielone pędy chmielu - w tym wypadku zbiór jest łatwiejszy, a zielone pędy spotkać można wczesną wiosną w marcu, kwietniu, a możliwe jest nawet ich zbieranie w maju. Zielone pędy chmielu nie osiągają takich cen jak te białe, ale to wciąż bardzo drogi przysmak.
Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie? Werdykt jest w zasadzie kwestią gustu. Znajdziemy bowiem sporo różnych opinii na temat smaków pędów chmielu. Dla jednych najdroższe warzywo świata smakuje jak chwasty, inni wspominają szparagi, kiełki fasoli mung, zioła z nutą orzecha, ale wskazywany jest też jarmuż.
Opinie na temat smaku się różnią, ale co do przyrządzania pędów chmielu jest zgoda - najlepiej jeść je jak najszybciej po zbiorze. Pędy chmielu można spożywać na surowo, ale poleca się również wcześniej sparzyć je wrzątkiem. Francuzi szczególnie upodobali sobie białe pędy, które zwą je "jets de houblon". Te zazwyczaj podają oblane sosem śmietanowym i z jajkami w koszulkach.
Przemysław Terlecki