Najdroższe warzywo świata. W Polsce traktowane jak chwast
Pędy chmielu uważane są z najdroższe warzywo na świecie. Zaskakujące może być natomiast, że w Polsce często traktuje się tę roślinę jak chwast. Jednocześnie na zachodzie Europy Niemcy, Francuzi czy Belgowie na targowiskach płacą nawet 1000 euro za kilogram.
Pierwotnie tekst ukazał się 06.08.2024, a my - ze względu na dużą popularność materiału - odświeżyliśmy jego treść.
- Pędy chmielu tytułowane są najdroższym warzywem świata, choć chmiel to nie warzywo.
- Kulinarna sława uczyniła pędy chmielu drogim przysmakiem. W Polsce wciąż jednak wciąż traktuje się je jak chwast.
- Na zachodzie Europy za 1 kg pędów chmielu ceny sięgają nawet 1000 euro.
Popularność pędów chmielu szczególnie widoczna jest w Europie Zachodniej, gdzie traktowane są jak rarytas. W Polsce jednak chmiel poza plantacjami, gdzie uprawia się go w celu uzyskania szyszek, najczęściej uważa się za chwast.
W Polsce dziko rosnący chmiel jest utrapieniem w ogrodzie. Często nie tylko zawodowi ogrodnicy walczą z nim, gdy wdziera się w pielęgnowane grządki. Tymczasem Niemcy, Francuzi czy Holendrzy pędy chmielu uważają za drogi rarytas.
W Polsce pędy chmielu można zbierać za darmo. Szansa pojawia się na koniec zimy, gdy w trakcie wizyty w lesie czy na łące znaleźć można pierwsze wychylające się z ziemi rośliny. Sami wówczas przekonamy się, czym zachwycają się za zachodnią granicą, gdzie za pędy chmielu płaci się nawet 1000 euro za kilogram.
Pędy dzieli się na dwa rodzaje - białe i zielone. Te pierwsze zbierać można już na przełomie zimy i wiosny, zwykle w marcu i kwietniu. To one są szczególnie poszukiwanym rarytasem na zachodzie Europy wartym do 1000 euro za kilogram. Zielone pędy są łatwiejsze w zbiorze i tańsze na targowisku. Jednak wciąż ich ceny sięgają zawrotnych kwot. Zielone pędy chmielu łatwo znaleźć, a za ich zbiór najlepiej zabrać się wiosną w okresie od kwietnia nawet do początku czerwca. Bez problemu znaleźć możemy liczące po 15 cm pędy.
Jak smakuje najdroższe warzywo na świecie? To zależy od gustu. Znajdziemy sporo różnych opinii na temat smaków pędów chmielu. Dla jednych najdroższe warzywo świata smakuje jak chwast, inni wspominają szparagi. Najczęściej pojawiają się jednak porównania wskazujące kiełki fasoli mung, zioła z nutą orzecha czy jarmuż.
Przemysław Terlecki