Niższy VAT - ceny szaleją

Mięso wołowe, chińskie dania z wołowiny i wołowe kebaby jeszcze nigdy nie były tak drogie - alarmuje "Metro". Co ciekawe, zdaniem ekspertów to znak, że świat wychodzi z kryzysu.

Sprzedawcy tłumaczą, że droga wołowina to efekt wzrostu podatku VAT. W rzeczywistości stawka VAT na mięso przetworzone, czyli np. wędliny, spadła z 7 do 5 proc., jednak stawka na artykuły nieprzetworzone, w tym mięso surowe, wzrosła z 3 do 5 proc. - wyjaśnia Wojciech Śliż, ekspert ds. podatków z firmy doradczej PricewaterhouseCoopers.

Pobierz darmowy program PIT 2010

Jednak to nie tłumaczy prawie 10-13-procentowej podwyżki. Ani faktu, że w sklepach wcale nie widać spadku cen wędlin. Według analityków przyczyna leży gdzie indziej: ceny wołowiny na giełdach szybują. - Tylko w ciągu ostatnich dwóch miesięcy zeszłego roku średnia cena młodych byków wzrosła aż o 12 proc. W efekcie cena kilograma nieobrobionej wołowiny osiągnęła historyczny rekord, ok. 14 zł/kg - mówi Michał Koleśnikow, główny specjalista ds. analiz rynków rolnych z Banku Gospodarki Żywnościowej.

Dlaczego? Bo świat wychodzi z kryzysu. - Wołowina to mięso drogie. Jej spożycie w kryzysie spadło dużo bardziej niż np. kurczaków. W efekcie światowi hodowcy zmniejszyli produkcję. Teraz popyt rośnie, a mięsa jest za mało. Zaś hodowcy wstrzymują się ze sprzedażą, licząc, że za miesiąc-dwa sprzedadzą je jeszcze drożej - wyjaśnia Koleśnikow.

Reklama
PAP
Dowiedz się więcej na temat: mięso | metro | świat | sprzedawcy | VAT | mięso wołowe | ceny
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »