Ok. 15 tys. jagniąt z Podhala trafi na Wielkanoc do Włoch

Około 15 tys. jagniąt z Podhala trafi w tym roku na Wielkanoc do Włoch. Jagnięcina podhalańska to przysmak na tamtejszych świątecznych stołach. Za kilogram żywca Włosi w tym roku płacą 9,40 zł, czyli o 30 gr mniej niż w ubiegłym roku.

W poniedziałek kończy się skup jagniąt przez Włochów, który na Podhalu organizują Regionalny Związek Hodowców Owiec i Kóz oraz Tatrzańsko-Beskidzka Spółdzielnia Producentów Gazdowie.

Jak zauważa dyrektor Regionalnego Związku Hodowców Owiec i Kóz w Nowym Targu Jan Janczy, cena żywca kupowanego przez Włochów od dekady utrzymuje się na podobnym poziomie. - Hodowcy narzekają na niską cenę skupu, ale (są - PAP) uzależnieni od rynku włoskiego. W Polsce jagnięcina nadal nie jest doceniana, choć obserwujemy większe zainteresowanie - podsumował.

Reklama

Kilogram jagnięciny podhalańskiej kosztuje na targu w Warszawie około 40 zł.

W październiku ub. r. jagnięcina podhalańska została wpisana na listę produktów regionalnych, których nazwa jest chroniona i zastrzeżona w Unii Europejskiej. Wpisanie mięsa na listę ma pomóc w popularyzacji jagnięciny. To delikatne mięso jest 36. polskim produktem na unijnej liście.

Włosi kupują w Polsce jagnięcinę przed Wielkanocą już od 25 lat. W 2009 r. hodowcy owiec z Podhala sprzedali im ok. 20 tys. jagniąt, a w 2011 r. - 15 tys. sztuk.

Jagnięcina podhalańska pochodzi od jagniąt rasy polska owca górska oraz cakiel - pierwotnej rasy owcy górskiej. Jagnięta tych ras są chowane przy matkach, a tradycyjny sposób hodowli jest niezmienny od wieków. Owce tych ras wypasane są od końca kwietnia do początku października, na halach położonych w rejonie parków narodowych: gorczańskiego, tatrzańskiego, pienińskiego, babiogórskiego i magurskiego oraz parków krajobrazowych i obszarów cennych przyrodniczo objętych programem "Natura 2000". Wpływ na smak jagnięciny podhalańskiej ma specyficzna roślinność występująca na obszarze wypasu owiec. Na tych pastwiskach jest wiele roślin leczniczych, spotykanych i stosowanych w medycynie ludowej. Zawierają one witaminy, białka, lipidy oraz niezbędne dla zdrowia i prawidłowego funkcjonowania organizmu pierwiastki, np. magnez, cynk, selen, jod czy lit.

Sprawdź: PROGRAM PIT 2012

PAP
Dowiedz się więcej na temat: jagnięcina | Wielkanoc | Podhale
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »