Po danych GUS o inflacji

Na podstawie wczorajszych danych GUS oceniamy, że w całym miesiącu ceny towarów żywnościowych zmniejszyły się średnio o ok. 1,7%. Przy takim założeniu szacujemy, że ogólny poziom cen konsumpcyjnych obniżył się w lipcu o ok. 0,3% w stosunku do czerwca.

Na podstawie wczorajszych danych GUS oceniamy, że w całym miesiącu ceny towarów żywnościowych zmniejszyły się średnio o ok. 1,7%. Przy takim założeniu szacujemy, że ogólny poziom cen konsumpcyjnych obniżył się w lipcu o ok. 0,3% w stosunku do czerwca.

Żywność i napoje bezalkoholowe były w II połowie lipca o 1,1% tańsze niż w I połowie miesiąca oraz o 1,5% tańsze wobec II połowy czerwca. Jest to wynik zgodny z naszymi oczekiwaniami. W całym miesiącu ceny żywności mogą obniżyć się średnio o 1,7% m/m, co przyczyni się do spadku CPI w lipcu o ok. 0,3% m/m i stopy inflacji do 5,2% r/r.

Według wstępnych szacunków GUS w II połowie lipca br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były o 1,1% niższe niż w I połowie lipca i o 1,5% niższe niż w II połowie tego czerwca.

Reklama

Ceny żywności obniżyły się głównie za sprawą warzyw i owoców (spadek odpowiednio o 10,8% i 7,3% wobec I połowy lipca). Pozostałe grupy towarów żywnościowych charakteryzowały się stosunkowo stabilnymi cenami - zmiana w stosunku do I połowy lipca w kształtowała się w granicach od -0,3% do 0,2%. Z wyłączeniem grupy ?owoce" i ?warzywa" ceny zwiększyły się o 0,1% w stosunku do I połowy lipca oraz o 0,5% wobec II połowy czerwca br.

Pozytywnym zjawiskiem jest wyhamowanie wzrostu cen mięsa (obecnie wzrost 0,1% wobec I połowy lipca; w I połowie lipca ceny te wzrosły natomiast o 1,1% wobec II połowy czerwca), potwierdzające sygnalizowany przez analityków rynku żywności słaby popyt w tym segmencie.

Zaskakujące są natomiast zmiany dynamiki cen owoców. Wskaźnik zmiany tych cen w stosunku do poprzedniej połowy miesiąca, który w I połowie lipca osiągnął 21,7%, w II połowie wyniósł -7,3%. Wg GUS przyczyną takiego zachowania cen owoców w okresie letnim są zmiany w koszyku towarów uwzględnianych w badaniu - w kolejnych tygodniach pojawiają się na rynku nowe rodzaje świeżych owoców, nie występujące w poprzednich miesiącach. Na uwagę jednak zasługuje fakt, że taka skala zmienności nie występowała w dwóch poprzednich latach (dla których dostępne są dane wstępne), co sugeruje zmiany w metodologii badania GUS. Zjawisko to utrudnia prognozowanie zmian cen w kolejnych miesiącach, tym bardziej, że równocześnie w ostatnich miesiącach znacznie zwiększyła się rozbieżność pomiędzy wstępnymi wynikami dot. cen żywności a danymi pełnymi, publikowanymi w Biuletynie Statystycznym (w kwietniu korekta wzrostu cen owoców w stosunku do wyników wstępnych wyniosła 14,3 pkt. proc. czyli 125%, a w maju 7,5 pkt. proc. czyli 44%).

Na podstawie wczorajszych danych oceniamy, że w całym miesiącu ceny towarów żywnościowych zmniejszyły się średnio o ok. 1,7%. Przy takim założeniu szacujemy, że ogólny poziom cen konsumpcyjnych obniżył się w lipcu o ok. 0,3% w stosunku do czerwca. Roczna stopa inflacji w lipcu obniżyła się zatem do ok. 5,2%.

W sierpniu - mimo iż żywność będzie prawdopodobnie dalej taniała - spadek nie będzie z pewnością tak głęboki, jak w roku 2000, w wyniku czego stopa inflacji wzrośnie do ok. 5,4-5,5%. Dwa ostatnie miesiące br. będą okresem ponownego wzrostu dynamiki CPI, który będzie kontynuowany również na początku 2002 r. Oczekujemy, że stopa inflacji osiągnie ok. 6,1% na koniec grudnia br.

Dla rynku finansowego podane dziś informacje są pozytywne. Potwierdzają, że spadek inflacji w lecie będzie głęboki, co będzie jednym z argumentów, sprzyjających w obniżce stóp procentowych przez RPP. Naszym zdaniem Rada ugnie się bowiem pod naciskiem bieżących danych oraz presji polityków i części ekonomistów, obniżając podstawowe stopy w sierpniu o kolejne 100 pkt. bazowych. Decyzja taka może być próbą ucięcia kolejnej tury dyskusji politycznej nad poziomem stóp procentowych i niezależnością banku centralnego, której wznowieniu sprzyjać będzie zaostrzenie kampanii wyborczej wraz z końcem wakacji oraz opublikowanie tuż przedtem lipcowej inflacji bliskiej 5% (czyli znacznie poniżej dolnej granicy tegorocznego celu). Argument ten wydaje się potwierdzać wczesny termin posiedzenia RPP (21-22.08) - zaledwie 1 dzień roboczy po opublikowaniu najważniejszych danych za lipiec (CPI, PPI, produkcja), tuż przed rozpoczęciem najgorętszego okresu kampanii wyborczej.

Na sierpniowym posiedzeniu RPP określi też prawdopodobnie cel inflacyjny na 2002 rok. Naszym zdaniem będzie to przedział 4%-6% (taką wartość sugerował ostatnio również C. Józefiak). Biorąc pod uwagę przewidywaną wzrostową tendencję CPI od listopada br., dalsze osłabienie złotego, rosnący deficyt finansów publicznych (który raczej nie zmaleje w roku przyszłym) oraz ożywienie popytu wewnętrznego od II połowy 2001 r., realizacja takiego celu będzie wymagała utrzymania stosunkowo wysokich realnych stóp procentowych również w przyszłym roku. W tym kontekście sierpniowa obniżka może być ostatnią w ciągu najbliższych 7-9 miesięcy.

Informacje o cenach żywności nie powinny znacząco wpłynąć na notowania złotego i papierów dłużnych - oczekiwania spadku CPI w miesiącach letnich i obniżki stóp procentowych zostały już wcześniej zdyskontowane w bieżących cenach.

PKO Bank Polski S.A.
Dowiedz się więcej na temat: deta | ceny żywności | owoców | danie | GUS | żywność | Rada Polityki Pieniężnej | Dana
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »