Początek sezonu szparagowego wcześniej niż zwykle
Wcześniej niż zwykle, w pierwszej dekadzie kwietnia, rozpoczął się w tym roku w Polsce sezon szparagowy. Producenci wskazują, że coraz mniej krajowej produkcji trafia na eksport; szparagi coraz częściej goszczą na polskich stołach - również we wschodniej części Polski.
W kraju rośnie produkcja szparagów i powierzchnia upraw. Polscy konsumenci wciąż gustują w szparagach bielonych, ale coraz częściej sięgają też po szparagi zielone.
Jak powiedział prezes Polskiego Związku Producentów Szparaga Marian Jakobsze, w tym roku sezon szparagowy zaczął się wcześniej niż zwykle - już na początku kwietnia.
- Niestety po 10 kwietnia przyszły przymrozki - część wypustek po prostu zmarzła, plony były dużo niższe. Później, w okresie wielkanocnym, zrobiło się dużo cieplej, ostatnio nastąpił wysyp szparagów, spadły też ceny - powiedział.
Jak dodał, ceny szparagów wynoszące początkowo 20-25 zł za kilogram, teraz wynoszą ok. 10 - 15 zł za kilogram szparagów bielonych. Szparagi zielone są nieznacznie droższe.
Według szacunków związku, krajowa produkcja szparagów sięga ok. 10-13 tys. ton. Powierzchnia upraw to ok. 2 tys. ha. Jeszcze cztery lata temu podawana wielkość zbiorów była niższa o przynajmniej połowę.
- Większość krajowej produkcji zostaje już w kraju. Jest tu coraz więcej klientów, którzy przekonali się do szparagów - to m.in. efekt dobrej promocji. Ja sam też właściwie już nie muszę eksportować. Coraz więcej Polaków przekonuje się też do szparagów zielonych. Mają one delikatniejszy smak od szparagów bielonych - powiedział Jakobsze.
Producenci wskazują, że szparagi są coraz chętniej jedzone we wschodniej części kraju - do niedawna były one tam mało znane.
Polski Związek Producentów Szparaga działa od 1993 roku. Skupia kilkudziesięciu liczących się producentów.
Szparagi to wieloletnia zielona roślina z rodziny liliowatych, zaliczana do najstarszych uprawnych warzyw na świecie. Wśród największych producentów szparagów są Chiny, Peru i Meksyk. Okres zbiorów szparagów w Polsce trwa zazwyczaj od drugiej połowy kwietnia do 24 czerwca.
Szparagi to bogate źródło witamin z grupy B, kwasu foliowego, witaminy C, soli mineralnych i błonnika. Roślina jest ceniona ze względu na działanie antyrakowe, regulujące gospodarkę wodną organizmu i zapobiegające wadom zwyrodnieniowym układu nerwowego. Jest także traktowana jako afrodyzjak.