Polska największym producentem drobiu w UE

W 2014 r. zostaliśmy europejskim liderem w produkcji drobiu. Sprzedajemy więcej nie tylko w UE - pisze "Rzeczpospolita".

Biorąc pod uwagę wszystkie działające u nas zakłady w ub.r. po raz pierwszy w historii produkcja mięsa drobiowego sięgnęła w Polsce niemal 2,1 mln ton - wylicza Maciej Przyborski z Krajowej Rady Drobiarstwa.- Umożliwiło nam to awans na pierwsze miejsce w UE - mówi Przyborski.

Jeszcze w 2013 r. Polska była na 3. miejscu w Unii, a trzy lata temu - na 6.

Tak duży awans to zasługa szybkiego tempa - w przeciwieństwie do krajów zachodnich - wzrostu produkcji drobiu w Polsce. Tylko w 2014 r. poszła w górę o niemal 10 proc., a od 2004 r. zwiększyła się 2,5-krotnie.

Reklama

Produkcję napędza nie tylko rosnąca konsumpcja drobiu w Polsce, ale też eksport. Jak szacuje Przyborski, w ub.r. udział sprzedaży zagranicznej w produkcji zbliżył się do 40 proc. wobec ok. 30 proc. rok wstecz.

Nasze firmy drobiarskie rozpychają się w Unii, bo są bardziej konkurencyjne od innych europejskich producentów. A przewagę konkurencyjną wykorzystujemy też na rynkach poza UE - jesteśmy tam już trzecim eksporterem, po Francji i Holandii.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »