Reklama

Prognozy: Do końca roku szykujmy się na dalszy wzrost cen żywności

Głównym czynnikiem oddziałującym w kierunku obniżenia inflacji było zmniejszenie dynamiki cen paliw; oczekujemy, że do końca roku pozostanie ona na podwyższonym poziomie. Prognozujemy przyspieszenie wzrostu cen żywności - ocenił ekonomista Jakub Olipra z Credit Agricole, komentując ostatnie dane GUS.

Główny Urząd Statystyczny podał w tym tygodniu, że ceny towarów i usług konsumpcyjnych w czerwcu 2021 r. wzrosły rdr o 4,4 proc., a w porównaniu z poprzednim miesiącem ceny o 0,1 proc.

- Zgodnie z finalnymi danymi GUS inflacja CPI w Polsce zmniejszyła się w czerwcu do 4,4 proc. rdr wobec 4,7 proc. w maju, kształtując się zgodnie ze wstępnym szacunkiem GUS oraz poniżej konsensusu rynkowego równego naszej prognozie (4,5 proc.). Tym samym potwierdziła się nasza ocena sprzed miesiąca, zgodnie z którą w maju inflacja odnotowała maksimum lokalne, a czerwiec przyniesie jej spadek - przekazał w czwartkowym komentarzu Olipra.

Reklama

Zaznaczył, że trzeci miesiąc z rzędu inflacja kształtuje się powyżej górnej granicy odchyleń od celu inflacyjnego NBP (3,5 proc. rdr).

Według ekonomisty głównym czynnikiem oddziałującym w kierunku obniżenia inflacji było zmniejszenie dynamiki cen paliw (27,3 proc. rdr w czerwcu wobec 33,0 proc. w maju), "co w znacznym stopniu wynika ze stopniowego wygasania efektów niskiej bazy sprzed roku związanych z wybuchem pandemii".

- Do zmniejszenia inflacji przyczyniła się również niższa inflacja bazowa, która zgodnie z naszymi szacunkami wyniosła w czerwcu 3,5 proc.-3,6 proc. rdr wobec 4 proc. w maju. Spadek inflacji bazowej wynikał z niższej dynamiki cen m.in. w takich kategoriach, jak +łączność+ (efekt wysokiej bazy sprzed roku w przypadku usług telekomunikacyjnych), +rekreacja i kultura+ (m.in. efekt wysokiej bazy sprzed roku w przypadku opłat radiowo-telewizyjnych) oraz +odzież i obuwie+ (niższa dynamika cen zarówno odzieży jak i obuwia) - napisał Olipra.

Jak dodał, w kierunku wzrostu inflacji oddziaływała natomiast wyższa dynamika cen w kategorii "żywność i napoje bezalkoholowe", głównie za sprawą rosnących cen mięsa drobiowego (efekt niższej podaży ze względu na straty związane z grypą ptaków) i wieprzowego (efekt wzrostu cen na unijnym rynku wieprzowiny).

W ocenie ekonomisty struktura danych o inflacji bazowej wskazuje, że jej odnotowany w czerwcu spadek w dużym stopniu wynikał z efektów wysokiej bazy sprzed roku związanych z falą podwyżek covidowych w pierwszej fazie pandemii.

- Jedyną główną kategorią inflacji bazowej, w której odnotowano wzrost dynamiki cen pomiędzy majem a czerwcem, była kategoria +restauracje i hotele+ (5,7 proc. rdr w czerwcu wobec 5,0 proc. w maju). Sugeruje to, że odmrożenie tego sektora gospodarki w połączeniu z odłożonym popytem sprzyjają wzrostowi cen w tej kategorii - tłumaczył.

Wskazał, że miesięczna dynamika cen w tej kategorii wyrównała w czerwcu swój rekord ze stycznia 2000 r. (1,1 proc. mdm). Jego zdaniem na wyższym poziomie szczegółowości presja na wzrost cen obserwowana jest również w innych sektorach, które wznowiły w ostatnim czasie swoją działalność ze względu na złagodzenie obostrzeń, takich jak "usługi związane z rekreacją i sportem" czy też "turystyka zorganizowana w kraju".

- Mimo odnotowanego w czerwcu wyraźnego spadku inflacji oczekujemy, że do końca roku pozostanie ona na podwyższonym poziomie (przeciętnie 4,5 proc. rdr w II poł. br.). Z jednej strony oczekujemy spadku inflacji bazowej i dynamiki cen paliw, z drugiej strony prognozujemy przyspieszenie wzrostu cen żywności - dodał Olipra. Zdaniem Credit Agricole od początku 2022 r. inflacja ukształtuje się "w lekkim trendzie spadkowym".


Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »