Resort rolnictwa o eksporcie do Rosji

W pierwszych trzech kwartałach tego roku na rosyjski rynek trafiły polskie produkty spożywcze o wartości 327 mln euro - wynika z informacji resortu rolnictwa.

W pierwszych trzech kwartałach tego roku na  rosyjski rynek trafiły polskie produkty spożywcze o wartości 327  mln euro - wynika z informacji resortu rolnictwa.

W wyniku wprowadzonego w 2005 r. rosyjskiego embarga na polskie artykuły rolno-spożywcze, eksport żywności do Rosji spadł z 505 mln euro w 2005 r. do 433 mln euro w 2006 r. (o 14 proc.).

Jak poinformował wiceminister rolnictwa Jan Krzysztof Ardanowski, na zakazie eksportu najbardziej ucierpieli producenci owoców i warzyw, nieco mniej producenci mięsa. W 2005 roku wartość eksportu świeżych owoców i warzyw wyniosła 110 mln euro, podczas gdy mięsa ok. 25 mln euro.

Według Ardanowskiego, w 2005 r. wartość eksportu produktów objętych embargiem wynosiła 171 mln euro, stanowiły one 34 proc. eksportu produktów rolno-spożywczych. Mimo zakazu eksport świeżych owoców i warzyw w 2006 r. wyniósł prawie 48 mln euro. W 2004 r. eksport tych towarów wyniósł 164 mln euro.

Reklama

Wiceminister wyjaśnił, że eksport tych produktów jest możliwy w przypadku, gdy produkcja z Polski uzyska certyfikat innego kraju, np. Litwy. Natomiast nie jest to możliwe w przypadku mięsa, bowiem muszą na nim widnieć polskie znaki weterynaryjne.

W stosunku do 2005 r. spadek polskich towarów objętych embargiem wyniósł 124 mln euro. Jednak, jak szacują eksperci, uwzględniając 7 proc. trend wzrostowy, realnie polski eksport zmniejszył się o 133 mln zł.

Udział wartości towarów objętych zakazem w całkowitym eksporcie towarów rolno-spożywczych do Rosji średnio oceniany jest w latach 2002-2005 na 13 proc.

W 2006 roku największy udział w polskim eksporcie rolno- spożywczym na rosyjski rynek miała czekolada - 48,6 mln euro (11,2 proc.).

Warzyw (świeżych i mrożonych) wyeksportowaliśmy do Rosji na sumę 38,6 mln euro (8,9 proc.), produktów mleczarskich - 36 mln euro (8,3 proc.), herbatników - 24,6 mln euro (5,7 proc.), świń żywych - 24,5 mln euro (5,6 proc.), owoców (świeżych i mrożonych) - 22,8 mln euro (5,2 proc.), cukru - 19,9 mln euro (4,6 proc.) i soków owocowych - 12,7 mln euro (2,9 proc.).

W listopadzie 2005 roku Rosja wprowadziła embargo na import świeżego mięsa z Polski oraz czasowy zakaz przywozu wielu produktów pochodzenia roślinnego. Lista "zakazanych" towarów objęła kilkadziesiąt produktów pochodzenia roślinnego. Najważniejsze pozycje z tej listy to: świeże owoce (np. jabłka, gruszki, morele, wiśnie) i warzywa (ziemniaki, pomidory, cebula, kapusta, marchew, sałata, ogórki), zboża, mąka, kasze, nasiona, makuchy oraz otręby.

INTERIA.PL/PAP
Dowiedz się więcej na temat: Rosja | owoców | Polskie | resort rolnictwa | eksport | spożywcze | resort
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »