Reklama

Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków

Rośnie zainteresowanie hodowlą ślimaków - Instytut Zootechniki w Balicach otrzymuje średnio 150-200 zapytań dotyczących warunków chowu tych mięczaków. Specjaliści zwracają jednak uwagę, że taka działalność wymaga wiedzy i odpowiednich inwestycji.

Prof. Maciej Ligaszewski z Instytutu Zootechniki w podkrakowskich Balicach wyliczył, że do produkcji ślimaków potrzebne są m.in. hale z klimatyzowanymi, dobrze oświetlonymi pomieszczeniami, z dostępem do wody, najlepiej pitnej. W halach powinny być pomieszczenia do hibernowania reproduktorów i rozrodu; wylęgarnia, pomieszczenie do podchowu ślimaków oraz wysokie tunele dla starszych osobników. Do tego pole obsiane roślinami, na którym trzeba ustawić specjalne paśniki z desek. Całość musi być zabezpieczona m.in. przed gryzoniami.

Reklama

Przedstawiciel fermy Helixia na Opolszczyźnie - jednej z największych i najnowocześniejszych ferm ślimaków w kraju - Robert Nabrdalik zastrzegł z kolei, że przede wszystkim potrzebna jest wiedza. "Jeden błąd, na przykład zbytnie wychłodzenie młodych sztuk, może być bardzo kosztowne. Cykl produkcyjny ślimaków trwa rok i nie ma w nim miejsca na poprawki i odrabianie strat" - dodał.

Według Krzysztofa Żychlińskiego z Rolniczego Kombinatu Spółdzielczego w Łubnicy (Wielkopolskie), który od 20 lat zajmuje się skupem i przerobem winniczków oraz reprodukcją, hodowlą i przerobem ślimaków afrykańskich i śródziemnomorskich (potencjał zakładu to 150 ton rocznie), aby nabrać doświadczenia w hodowli ślimaków, najlepiej zacząć od produkcji niewielkiej ich ilości. "Dlatego nowym producentom podpowiadaliśmy, aby zaczynali od na przykład 100 tysięcy sztuk małych ślimaków. To dobre poletko doświadczalne, by zdobyć umiejętności i zweryfikować wiedzę teoretyczną - praktyką" - stwierdził Żychliński.

Ligaszewski zaznaczył, że jedynym gatunkiem hodowlanym ślimaków jadalnych przydatnym do dochodowej produkcji w Polsce jest ślimak szary, mały i duży. Chów odbywa się od maja do września-października. Jesienią, w wieku 6-7 miesięcy, ślimaki osiągają dojrzałość handlową.

Nabrdalik zapewnił, że hodowla ślimaków może być rentowna. Wyliczył, że wyprodukowanie 1 kg ślimaka nie powinno kosztować więcej niż 3 zł 80 gr. Na kwotę składają się koszt paszy, pracy, mediów i stada reproduktorów. "Natomiast ceny skupu przez trzy lata naszej działalności wahały się od 7 zł 50 gr do nawet 12 zł za kilogram" - powiedział.

Producenci i eksperci podkreślają jednak, by jeszcze przed rozpoczęciem produkcji zadbać o zbyt. RKS Łubnica swoje ślimaki eksportuje do Francji (90 proc. produkcji), Hiszpanii, Niemiec, Włoch czy Grecji; Helixia w ostatnim czasie do Czech, Włoch i na wschód. "Ostatecznie i tak na końcu łańcucha pokarmowego jest konsument z Francji" - dodał Nabrdalik.

Instytut Zootechniki w Balicach szacuje, że wielkość produkcji ślimaków w Polsce może wynosić ok. 1000 ton. Główny Urząd Statystyczny ma tylko informację o zezwoleniu na "redukcję", czyli zbiór ślimaka winniczka, który w Polsce jest gatunkiem objętym częściową ochroną. W roku 2011, według GUS, Generalny Dyrektor Ochrony Środowiska zezwolił na odłów 126 ton winniczka w kraju, a regionalni dyrektorzy ochrony środowiska na 1653 tony. Zdaniem Krzysztofa Żychlińskiego produkcyjne hodowle winniczka nie są prowadzone.

Dane GUS dotyczące importu i eksportu ślimaków mówią o prawie 400 kg ślimaków trafiających do Polski i ponad 6 tys. kg eksportowanych (żywych, mrożonych czy wędzonych). "Produkcja ślimaka ciągle jest u nas niszowa, dlatego nie jest objęta szczegółową statystyką" - wyjaśnił brak danych rzecznik prasowy prezesa GUS Artur Satora.

Dowiedz się więcej na temat: zainteresowanie | ślimaki | ślimak

Reklama

Reklama

Reklama

Reklama

Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »