Salmonella na skorupkach jaj. GIS wydał ostrzeżenie
Główny Inspektorat Sanitarny wydał kolejne ostrzeżenie i wyjaśnienie do wcześniejszych informacji. Chodzi o obecność Salmonelli Entertidis na skorupkach "Jaj Królewskich". Spożywanie takich jaj jest ryzykowne - ostrzega GIS.
Główny Inspektorat Sanitarny wydał ostrzeżenie dotyczące stwierdzenia obecności Salmonelli Enteritidis na powierzchni skorupek "Jaj Królewskich". Spożycie tego produktu może stanowić ryzyko dla zdrowia.
GIS przypomina jednak, że 31 maja b.r. na stronie internetowej oraz w mediach społecznościowych prowadzonych przez Urząd opublikowano ostrzeżenie publiczne dot. stwierdzenia Salmonella Enteritidis na powierzchni skorupek jaj dwóch produktów - "Jaj Królewskich" oraz "Mazowieckich Jaj". W wyniku postępowania wyjaśniającego stwierdzono, że jedynie "Jaja Królewskie" podlegają wycofaniu i są objęte ostrzeżeniem.
"Spożycie produktu bez właściwej obróbki termicznej lub możliwe przeniesienie bakterii z jaj na inne powierzchnie, może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy" - podkreślono.
Ostrzeżenie GIS dotyczy produktów: "Jaja Królewskie" klasa A, klasa wagowa>60 g; jaja różnej wielkości z terminem spożycia 18.06.2023 i kodem na skorupkach 3PL14371391.
Producentem jest Firma Handlowa "KOKO" Zakład Pakowania Jaj Grzegorz Jabłoński Straszewy 28, 09-304 Lubowidz, weterynaryjny numer identyfikacyjny 14375909
GIS podał, że właściciel Zakładu Pakowania Jaj "KOKO", prowadzi wycofanie z rynku powyższego wyrobu. Jaja - jak poinformowano - zostaną następnie przekazane do utylizacji.
Według danych publikowanych przez Zakład Epidemiologii NIZP-PZH w Polsce od wielu lat pałeczki Salmonelli są najczęstszą przyczyną zakażeń przewodu pokarmowego pochodzenia bakteryjnego. Zachorowania przez nie wywołane przeważnie objawiają się jako nieżyt żołądkowo-jelitowy, charakteryzujący się biegunką, bólami brzucha i wymiotami. Do zakażeń dochodzi najczęściej drogą pokarmową, po spożyciu zanieczyszczonej żywności.
Na stronie internetowej Głównego Inspektoratu Sanitarnego regularnie publikowane są ostrzeżenia dotyczące żywności lub wyrobów do kontaktu z żywnością. Ogłoszenia te - jak podkreśla GIS - nie służą piętnowaniu przedsiębiorców, ale podjęciu natychmiastowych działań: zwrotu produktów do sklepu czy wycofania ich z asortymentu. Dzięki współpracy z firmami branży spożywczej można szybko i skutecznie informować konsumentów o zagrożeniu.
***