BIZNES INTERIA na Facebooku i jesteś na bieżąco z najnowszymi wydarzeniami- Mięso drobiowe jest przeznaczone do spożycia po obróbce cieplnej, co minimalizuje ryzyko zakażenia w tym przypadku, jednak ryzyko przeniesienia bakterii z mięsa na inne powierzchnie, niewystarczająca temperatura lub zbyt krótki czas obróbki może prowadzić do zakażenia człowieka i wystąpienia salmonellozy - podkreśla Główny Inspektorat Sanitarny.
Zakwestionowana partia filetów z piersi kurczaka ma numer 793921, a jej termin przydatności do spożycia to 1 grudnia 2021 r. Producentem wyrobu sprzedawanego pod marką własną Biedronki jest Przedsiębiorstwo Drobiarskie Drobex z Solca Kujawskiego.
23 listopada wydana została decyzja administracyjna zobowiązująca Drobex do "wycofania przedmiotowej partii produktu z rynku, jej zablokowania oraz zakazano używania do produkcji innych środków spożywczych lub wprowadzania do obrotu". Jeszcze tego samego dnia pisemnie zobowiązano zakład "do podjęcia działań w celu określenia przyczyn wystąpienia bakterii Salmonella Enteritidis w tym produkcie, do przeglądu procedur nadzoru nad dostawcami oraz przeglądu procedur mycia i dezynfekcji obszarów produkcyjnych w celu zapobieżenia zanieczyszczeniom krzyżowym produktów".
Biedronka zablokowała sprzedaż produktu i wycofuje go z obrotu. Organy urzędowej kontroli żywności monitorują proces wycofywania kwestionowanych partii z rynku.