Sanepid wycofał partię mąki bezglutenowej z powodu wykrycia glutenu

Główny Inspektorat Sanitarny wydał w czwartek ostrzeżenie publiczne dotyczące wycofania partii bezglutenowej mąki owsianej. Powodem decyzji jest wykrycie glutenu w ilości przekraczającej dopuszczalne parametry.

Chodzi o produkt Mąka owsiana bezglutenowa, 400 g, której producentem jest Denver Food Sp. z o.o. Sp. K, ul. Pogodna 11, 84-240 Reda.

Ostrzeżenie dotyczy partii o numerze E040619 i dacie minimalnej trwałości 27/02/2020.

W próbkach produktu zbadanych przez Państwową Inspekcję Sanitarną stwierdzono obecność glutenu na poziomie 32,14 ± 4,95 mg/kg. Zgodnie z Rozporządzeniem wykonawczym Komisji (UE) sformułowanie "bezglutenowy" można stosować wyłącznie, jeśli dana żywność w postaci sprzedawanej konsumentowi końcowemu zawiera nie więcej niż 20 mg/kg glutenu.

Reklama

Spożycie produktu przez osoby uczulone na gluten może wywołać reakcję alergiczną.

Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze

PAP
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »