Schabowy coraz droższy. Na tradycyjny polski obiad każdego miesiąca trzeba wydać więcej
Kotlet schabowy jest coraz droższy. Postępująca drożyzna dobrze widoczna jest w cenach mięsa w Polsce. Za koszyk na niedzielny obiad każdego miesiąca trzeba płacić coraz więcej. Niektóre produkty podrożały w ostatnich latach o 30-40 proc. Jednym z liderów jest mięso, za tradycyjne polskie schabowe trzeba zapłacić nawet 29 zł za kg.
- Schab w Polsce drożeje. Gwałtowny wzrost cen widać zwłaszcza w ostatnich miesiącach.
- Średnia cena schabu bez kości kształtuje się na poziomie 23,87 zł za kg.
- W 2015 roku ceny były niższe - za kilogram kotleta sachabowego trzeba było zapłacić około 16,08 zł.
Schabowy w Polsce drożeje od kilku lat - wynika z porównania najbardziej drożejących w Polsce produktów dokonanego przez portal dlahandlu.pl.
Inflacja w Polsce wciąż utrzymuje się na wysokim poziomie, choć we wrześniu po raz pierwszy od lutego 2022 roku wyhamowała do poziomu jednocyfrowego i wyniosła 8,2 proc. w ujęciu rocznym - takie statystyki opublikował Główny Urząd Statystyczny (GUS).
Cena schabu bez kości w sklepach kształtuje się na średnim poziomie 23,87 zł za kg. W najdroższych sieciach handlowych trzeba zapłacić nawet 29 zł/kg. Dla porównania dokładnie 8 lat temu w październiku za tyle samo mięsa trzeba było dać 16,08 zł, a w niektórych sklepach 19,43 zł - wynika z opublikowanych danych.
Wzrost cen widoczny jest zwłaszcza w przeciągu ostatnich kilkunastu miesięcy, kiedy inflacja utrzymywała się na wyjątkowo wysokim poziomie - mowa o miesiącach od lutego 2022 do maja 2023 roku. Ceny poszybowały do góry od wybuchu wojny w Ukrainie.
W najtańszych sieciach - tam, gdzie produkcja jest większa - zdarza się jeszcze kupić schab w cenie 17,33 zł/kg. Okazyjne ceny schabu to często efekt promocji, których jednak na rynku jest coraz mniej.
Mimo rosnących cen mięsa i szokujących etykiet w witrynach, Polacy mogą pozwolić sobie na zakup większej ilości kotleta schabowego niż było to kilka lat temu. Wszystko za sprawą rosnącej płacy minimalnej.
W 2015 roku, czyli dokładnie 8 lat temu, za minimalne wynagrodzenie wynoszące 1750 złotych można było kupić 166,8 kg schabu bez kości na niedzielny obiad.
W 2023 roku pensja minimalna to już 3600 zł brutto. Przy aktualnych cenach kotleta, można kupić go 207,7 kg, czyli o ponad 40 kg więcej, niż to było jeszcze kilka lat temu.