Sezon grzybowy już się rozpoczął. Jakie są ceny kurek, borowików i podgrzybków?
Sezon na grzyby zazwyczaj rozpoczyna się od późnego lata i trwa aż do jesieni. W lipcu w polskich lasach pojawiają się jednak już pierwsze grzyby. W tym roku możemy już zbierać kurki, borowiki, koźlarze, kanie, a nawet podgrzybki w niewielkich ilościach. Ile kosztują grzyby w wakacje 2024 roku?
Kurki w Polsce pojawiają się już na początku czerwca i zazwyczaj rosną w grupach, w pobliżu drzew. Kurka ma charakterystyczny żółty kolor i karbowany brzeg kapelusza. Niestety bardzo łatwo pomylić ją z lisówką pomarańczową, która jest niejadalna i może powodować zaburzenia układu trawiennego. Lisówka w odróżnieniu od kurki, ma jednak pomarańczowy kolor, a jej trzon wyróżnia się od kapelusza, znacznie ciemniejszą barwą. Kurki zaś zawsze będą jednolitego koloru.
Ile obecnie kosztują kurki? Na targowiskach w Warszawie ceny kurek sięgają od 75 do nawet 100 zł za kg grzybów. W popularnych sklepach spożywczych z kolei za 200-gramowe opakowanie kurek zapłacimy 11,99 zł w sklepie Aldi, 9,99 zł w Carrefourze i 7,99 zł w Biedronce. W Lidlu z kolei możemy skorzystać z promocji 1+1, gdzie za 400 gramów kurek zapłacimy 17,99 zł.
Sprawdziliśmy również ceny kurek na popularnym portalu ogłoszeniowym, gdzie możemy zakupić grzyby bezpośrednio od grzybiarzy. Wynoszą średnio od 25 do 40 zł.
Borowiki szlachetne, nazywane prawdziwkami, to jedne z najpopularniejszych rodzajów grzybów, które w tym roku już pojawiły się w polskich lasach. Borowiki przeważnie rosną w lasach iglastych, pod sosnami, świerkami oraz dębami. Możemy rozpoznać je po brązowym kapeluszu oraz charakterystycznym jędrnym, białym i zwartym miąższu.
Na portalach ogłoszeniowych znajdziemy wiele ofert sprzedaży świeżych grzybów bezpośrednio od grzybiarzy. I tak za kilogram grzybów zapłacimy średnio od 35 do 40 zł, choć dotarliśmy również do ofert sprzedaży kilograma borowików za 60 zł.
Borowiki suszone z kolei, również bez problemu znajdziemy na targowiskach w wielu polskich miastach. Ceny suszonych borowików mogą być jednak zaskoczeniem dla niejednej osoby, bo niektórzy grzybiarze wyceniają je nawet na 400 zł za kilogram.
Podgrzybków latem jest zdecydowanie mniej niż borowików czy kurek, niemniej jednak na portalu grzyby.pl niektórzy grzybiarze chwalą się, że już udało im się trafić na dorodne podgrzybki. Podgrzybki brunatne mają ciemnobrązowy kapelusz z charakterystycznymi żółtymi rurkami. Ich trzon ma siniejący miąższ, co pozwala go odróżnić od innych rodzajów grzybów. Podgrzybki najczęściej rosną w starych lasach, pod sosnami oraz świerkami.
Ofert sprzedaży świeżych grzybów na portalu ogłoszeniowym wciąż jest niewiele, jednak niektórzy grzybiarze zbierają już oferty zamówień na podgrzybki, gdy grzybobranie rozpocznie się w pełni. Cena, którą podają za kilogram świeżych grzybów, wynosi średnio 35 zł.
Za suszone podgrzybki, które bez problemu kupimy w sieci. Zapłacimy nieco więcej, bo od 80 do nawet 250 zł za kilogram suszu.
WG