Takiej czekolady świat nie widział!
Barry Callebaut AG, giełdowa firma z siedzibą w Zurychu (powstała 19 lat temu z połączenia francuskiej firmy Cacao Barry i szwajcarskiej spółki Callebaut) chce wprowadzić na rynek czekoladę... różową (zwaną wstępnie rubinową).
Barry Callebaut to największy na świecie producent czekolady i wyrobów z niej. Nad różowym produktem pracowano w laboratoriach aż 10 lat. Jest naturalną czekoladą nie zawierającą żadnych barwników, tylko ziarna kakao, masło kakaowe i mleko. Tajemnicą jest oczywiście taki przerób ziaren kakao, że uzyskuje się niepowtarzalny kolor. Wyrób na razie oczekuje na zgodę na wprowadzenie do sklepów i jest doskonalony. Na razie nie został zakwalifikowany i nawet nazwany - nie jest ani czekoladą ciemną (70 i więcej procent ziaren kakao), białą (tylko cukier i masło kakaowe) ani mleczną (dodatek mleka do ciemnej odmiany). Powstaje z ziaren sprowadzanych z Wybrzeża Kości Słoniowej, Ekwadoru i Brazylii. Na pewno będzie pierwszą nowinką na czekoladowym rynku od pojawienia się białej czekolady ponad 80 lat temu.
Krzysztof Mrówka