Truskawki prawie po 2 zł/kg
Ostatni tydzień maja upłynął pod znakiem malejących cen większości owoców i warzyw, chociaż ochłodzenie i opady z końcówki tygodnia wyhamowały spadki w przypadku niektórych z nich - oceniają w cotygodniowym raporcie eksperci portalu fresh- market.pl.
W omawianym okresie znów potaniały jabłka przeznaczone na eksport. "Za owoce odmian czerwonych płacono średnio 1,50-1,70 zł/kg. Przyczyna leży w mniejszym popycie na rynku rosyjskim oraz w tym, że od 1 czerwca Rosja wprowadza dodatkowe certyfikaty na importowane jabłka" - napisano w analizie.
Do minionego czwartku spadały ceny truskawek. "Zanim pogoda się pogorszyła, wstrzymując zbiór tych owoców, cena łubianki truskawek spadła do 3-6 zł. W końcówce tygodnia ceny wzrosły do ponad 6 zł za łubiankę (osiągając maksymalny poziom nawet ponad 10 zł/łubianka)" - wynika z raportu.
W omawianym okresie rozpoczął się również skup truskawek do przetwórstwa, pierwsze ceny były na poziomie 1,50 - 2 zł/kg. Na rynku świeżych warzyw nastąpiły kolejne spadki cen pomidorów, ogórków, młodej kapusty oraz kapusty pekińskiej. "Powodem spadków cen jest rosnąca stale podaż tych warzyw" - uważają analitycy.
INNE CENY
Produkcja wieprzowiny w 2009 roku spadnie o 14 proc. rdr, zwiększy się natomiast produkcja drobiu i wołowiny, o odpowiednio 3 proc. i 5 proc. - prognozuje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
Przewiduje się, że w 2009 roku produkcja wieprzowiny spadnie o dalsze 14 proc. (...) Ocenia się, że w 2009 roku produkcja drobiu zwiększy się o 3 proc. tj. o 35 tys. ton. Produkcja wołowiny wzrośnie o 5 proc., tj. o 19 tys. ton - napisali w raporcie dotyczącym rynku mięsa eksperci IERiGŻ. Instytut szacuje także, że w tym roku spożycie wieprzowiny obniży się o dalsze 3,5 kg/osobę w porównaniu z rokiem 2008. Spadek spożycia łączyć się będzie ze wzrostem cen detalicznych wieprzowiny, podobnie jak w 2008 roku, z tym że prawdopodobnie znacznie większym - dodano.
Z prognoz IERiGŻ wynika, że przy założeniu, iż kurs złotego będzie wynosił około 4,50 zł/euro ceny trzody w Polsce w II i IV kwartale kształtować się mogą na poziomie około 5 zł/kg, a w III kwartale około 5,50 zł/kg. Z kolei spożycie drobiu powinna pozostać na niezmienionym poziomie rdr, możliwy jest niewielki spadek konsumpcji wołowiny. Spożycie drobiu pozostanie na poziomie 2008 roku, gdyż przyrost eksportu będzie mniej więcej taki sam jak produkcji. Spożycie wołowiny prawdopodobnie nieco spadnie z powodu większego przyrostu eksportu niż produkcji - oceniają eksperci.