W Broniszach ceny stabilne, ziemniaki i cebula bedą drogie
Na rynku hurtowym w Broniszach pod Warszawą jabłek jest pod dostatkiem. Choć w minionym tygodniu nieznacznie one staniały, to i tak są o ok. 20 proc. droższe niż w tym samym okresie ubiegłego roku. Przeciętna cena - to 1,5 zł za kilogram. Żywność będzie jednak drożeć wolniej. Długa zima sprawiła, że płacimy dużo więcej za ziemniaki i warzywa. Tanie są za to zboża, więc niższe będą ceny chleba i mięsa.
Obecna cena hurtowa jabłek konsumpcyjnych jest o 8 groszy niższa od ceny w ostatniej dekadzie września. Jednak porównanie cen z pierwszej dekady października 2012 r. do analogicznego okresu 2013 r. wykazuje, że ceny jabłek są w tym roku o 20 proc. wyższe - poinformowała PAP rzecznik największego w Polsce rynku hurtowego w Broniszach Małgorzata Skoczewska.
Przeciętna cena większości odmian owoców wynosi 1,50 zł za kilogram, w ubiegłym roku było to 1,25 zł za kilogram.
Gruszki odmiany Konferencja (odmiana nadająca się do przechowywania), są w stosunku do 2012 roku o 10 proc. droższe. Można je kupić za około 3 zł za kilogram. Eksperci szacują, że w tym roku gruszek będzie o ponad 16 proc. więcej niż w 2012 roku, czyli 75 tysięcy ton.
Kończą się już dostawy śliwek, obecnie sprzedawane owoce pochodzą już z przechowalni. Choć wielu sadowników wcześniej przepowiadało, że w tym roku będzie ich mniej, co mogło oznaczać, że będą drogie, w rezultacie okazało się, że są one tańsze niż w ubiegłym roku o ponad 60 proc. Pod koniec września ich cena hurtowa wynosiła ok. 2 zł za kg.
Droższe niż w ubiegłym roku są warzywa. Jedynie o 20 proc. mniej kosztują pomidory (teraz cena hurtowa to 3-4 zł/kg) i pory (cena hurtowa ok. 2,30 zł/kg).
Najmniej zdrożała marchew, której jest w tym roku dużo. Kosztuje ona w hurcie od 60 do 80 groszy za kilogram, czyli jest droższa niż przed rokiem tylko o 8 proc.
Najbardziej zdrożały ziemniaki, w Broniszach sprzedawane są po ok. 1,10 zł za kilogram, podczas, gdy w ubr. można było je kupić za 40 gr. za kilogram. Oznacza to, że zdrożały one 2,5 razy. Powodem jest 40-proc. spadek zbioru tych warzyw.
Także z powodu niższych o 5 proc. zbiorów znacznie wzrosła ocena białej cebuli, obecnie kosztuje ona w hurcie 1,2 zł/kg. Stąd w ofercie handlowej pojawiła się importowana cebula czosnkowa, ale cena jest dwa razy wyższa od krajowej.
GUS szacował, że zbiory ziemniaków ocenia się na 5,7 mln t, tj. o 36,5 proc. mniej od zbiorów uzyskanych w 2012 r. i o 41,9 proc. mniej od średnich zbiorów z lat 2006-2010.
Do końca 2013 r. utrzyma się niska dynamika cen żywności - ocenia w raporcie Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywnościowej.
"Zmiany cen skupu oraz środków produkcji jakie dokonały się w pierwszych ośmiu miesiącach 2013 r. (w porównaniu z grudniem 2012 r.) były korzystne dla rolnictwa (...). W najbliższym czasie spodziewać się można pogorszenia rynkowych uwarunkowań produkcji rolniczej pod wpływem przeniesienia skutków znaczących spadków cen zbóż, przy wygasaniu tendencji wzrostowych cen żywca wieprzowego i drobiu" - napisano w raporcie.
"Przyspieszenie sezonowego spadku cen żywności w sierpniu zapowiada utrzymanie się niskiej dynamiki cen detalicznych żywności do końca 2013 r." - dodano.
Eksperci Instytutu oceniają, że zapasy zbóż w sezonie 13/14 pozostaną na poziomie 2,6 mln ton.
"W sezonie 2013/14 nie powinno być większych zmian relacji popytu i podaży na krajowym rynku, choć zmieniła się struktura podaży. Przewiduje się także przesunięcia w strukturze popytu. Nieco niższe zbiory i mniejsze zapasy początkowe spowodowały zmniejszenie podaży krajowej o ponad 4 proc. do 30,6 mln ton. Nie przewiduje się większych zmian zużycia krajowego (26,6 mln ton), bowiem rosnące zużycie przemysłowe skompensuje nieznaczne ograniczenie spasania. Znacznie zmaleje natomiast popyt eksportowy (o ponad połowę do 2,4 mln ton). W efekcie zapasy pozostaną na nie zmienionym poziomie (2,6 mln ton)" - dodano.
O 2,2 proc. więcej niż przed rokiem zapłacimy za żywność w grudniu 2013 r. - wynika z analizy "Rzeczpospolitej" przygotowanej na podstawie prognoz ekonomistów. Produkty spożywcze drożeją, ale wolniej niż przed rokiem. Na koniec 2012 r. ich ceny były o 3,9 proc. wyższe niż w grudniu rok wcześniej. Tempo wzrostu cen żywności może wyhamować jeszcze bardziej w 2014 roku.