Wakacje z drogą żywnością?
Latem czekają nas kolejne podwyżki cen żywności - wynika z analizy "Rzeczpospolitej", opartej na opiniach ekspertów.
Już droższe o 60-70 proc. niż przed rokiem są truskawki. Niewykluczone, że droższe też będą wiśnie, natomiast ceny jabłek powinny być stabilne. Wpływ na wzrost cen żywności mogły mieć także majowe podwyżki cen wieprzowiny i drobiu w skupie.
Zdaniem niektórych ekonomistów, od czerwca do września ten wzrost cen jeszcze przyspieszy z 2,7 proc. w maju do 5 proc. pod koniec lata. Najbardziej narażone na to będą owoce oraz zboża i ich przetwory.
Jednak na koniec roku wzrost cen będzie niższy niż przed rokiem i za żywność zapłacimy o 3 proc. więcej. Dla porównania w grudniu 2011 zwyżka cen żywności rok do roku wyniosła 4,7 proc. Podwyżki hamuje również bariera popytu. Więcej na http://www.rp.pl
_ _ _ _ _
Ceny żywności w maju tego roku spadły i są najniższe od września 2011 r. Wg informacji agendy
ONZ ds. żywności i rolnictwa - FAO, ceny żywności spadły w stosunku do kwietnia 2012 r. o 4 proc.,
tymczasem w Polsce żywność jest coraz droższa. Ze statystyk sporządzanych przez FAO wynika, że rekord cen żywności przypadł na luty 2011 r.
W wielu obszarach sytuacja uległa jednak poprawie, co ma odbicie w cenach produktów branży
spożywczej. Najwyższe miesięczne spadki cen odnotowano w sektorze produktów mlecznych
(12 proc.), cukru (9 proc.) oraz tłuszczów (6,8 proc.). Jako przyczyny tych zmian FAO wskazał m.in. wzrost produkcji w Brazylii, poprawa prognoz globalnej podaży i umocnienie się amerykańskiego dolara.
Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, inflacja w sektorze żywności i
napojów bezalkoholowych wyniosła 0,4 proc., w kwietniu natomiast 0,2 proc.. Wzrost cen dotyczy
szczególnie produktów mięsnych oraz mleczarskich.
- Drożejące ceny żywności powodują, że Polacy coraz bardziej kontrolują swoje wydatki i coraz
częściej sięgają po korzystne cenowo produkty konserwowe. Maja one również tą zaletę, że "poleżą dłużej" - komentuje Jolanta Skowrońska, product manager pasztetu Leppszy.
Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej już w maju informował o spodziewanym
wzroście cen żywności w grudniu 2012 r. na poziomie 3-4 proc. w porównaniu do grudnia ubiegłego
roku. Na prognozę wpłynął planowany wzrost popytu, wynikający m.in. z organizacji EURO2012,
niepewna pozycja polskiej waluty i spadek tempa wzrostu gospodarki światowej. IERiG założył
jednak też spadek popytu wewnętrznego w IV kwartale b.r., więc zahamowanie inflacji również
jest prawdopodobne.