Wakacje z drogą żywnością?

Latem czekają nas kolejne podwyżki cen żywności - wynika z analizy "Rzeczpospolitej", opartej na opiniach ekspertów.

Już droższe o 60-70 proc. niż przed rokiem są truskawki. Niewykluczone, że droższe też będą wiśnie, natomiast ceny jabłek powinny być stabilne. Wpływ na wzrost cen żywności mogły mieć także majowe podwyżki cen wieprzowiny i drobiu w skupie.

Zdaniem niektórych ekonomistów, od czerwca do września ten wzrost cen jeszcze przyspieszy z 2,7 proc. w maju do 5 proc. pod koniec lata. Najbardziej narażone na to będą owoce oraz zboża i ich przetwory.

Jednak na koniec roku wzrost cen będzie niższy niż przed rokiem i za żywność zapłacimy o 3 proc. więcej. Dla porównania w grudniu 2011 zwyżka cen żywności rok do roku wyniosła 4,7 proc. Podwyżki hamuje również bariera popytu. Więcej na http://www.rp.pl

Reklama

_ _ _ _ _

Żywność na świecie tańsza, w Polsce droższa

Ceny żywności w maju tego roku spadły i są najniższe od września 2011 r. Wg informacji agendy

ONZ ds. żywności i rolnictwa - FAO, ceny żywności spadły w stosunku do kwietnia 2012 r. o 4 proc.,

tymczasem w Polsce żywność jest coraz droższa. Ze statystyk sporządzanych przez FAO wynika, że rekord cen żywności przypadł na luty 2011 r.

W wielu obszarach sytuacja uległa jednak poprawie, co ma odbicie w cenach produktów branży

spożywczej. Najwyższe miesięczne spadki cen odnotowano w sektorze produktów mlecznych

(12 proc.), cukru (9 proc.) oraz tłuszczów (6,8 proc.). Jako przyczyny tych zmian FAO wskazał m.in. wzrost produkcji w Brazylii, poprawa prognoz globalnej podaży i umocnienie się amerykańskiego dolara.

W Polsce coraz drożej

Jak podaje Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej, inflacja w sektorze żywności i

napojów bezalkoholowych wyniosła 0,4 proc., w kwietniu natomiast 0,2 proc.. Wzrost cen dotyczy

szczególnie produktów mięsnych oraz mleczarskich.

- Drożejące ceny żywności powodują, że Polacy coraz bardziej kontrolują swoje wydatki i coraz

częściej sięgają po korzystne cenowo produkty konserwowe. Maja one również tą zaletę, że "poleżą dłużej" - komentuje Jolanta Skowrońska, product manager pasztetu Leppszy.

Prognoza

Instytut Ekonomiki Rolnictwa i Gospodarki Żywieniowej już w maju informował o spodziewanym

wzroście cen żywności w grudniu 2012 r. na poziomie 3-4 proc. w porównaniu do grudnia ubiegłego

roku. Na prognozę wpłynął planowany wzrost popytu, wynikający m.in. z organizacji EURO2012,

niepewna pozycja polskiej waluty i spadek tempa wzrostu gospodarki światowej. IERiG założył

jednak też spadek popytu wewnętrznego w IV kwartale b.r., więc zahamowanie inflacji również

jest prawdopodobne.

PAP/INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: inflacja | żywność | ANALIZY | jedzenie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »