Warzywa drożeją z roku na rok. Za niektóre zapłacimy nawet 25 proc. więcej

Za większość sezonowych owoców i warzyw zapłacimy znacznie więcej niż rok temu. Z analizy portalu panparagon.pl wynika, że koszyk produktów podrożał średnio o 5,9 proc. rok do roku i o 8,4 proc. w porównaniu z 2023 r. Największe wzrosty dotyczą fasolki szparagowej, rzodkiewki i bobu.

Koszyk sezonowych owoców i warzyw nawet o 6 proc. droższy. Nowe dane

Koszyk sezonowych owoców i warzyw podrożał średnio o 5,9 procent w porównaniu do roku ubiegłego i aż 8,4 procent, jeśli weźmiemy pod uwagę ceny sprzed dwóch lat - wynika z analizy portalu panparagon.pl. Najbardziej zdrożała fasolka szparagowa, za którą trzeba zapłacić średnio 24,99 zł za kilogram, czyli o 25 proc. więcej niż rok temu.  

Znacząco podrożały również rzodkiewka i bób. Jeszcze w 2023 roku za pęczek rzodkiewki płaciliśmy 2,29 zł, dziś średnia cena to już 2,99 zł, czyli o niemal 30 proc. więcej. Bób w ubiegłym roku kosztował 11,99 zł za pół kilograma. Teraz jego cena sięga 13,99 zł, co oznacza podwyżkę o 16,7 proc. 

Reklama

Więcej niż rok temu zapłacimy również za pomidory i ogórki. Jak podaje portal nysa.naszemiasto.pl, na targu w Praszce cena pomidorów wynosi od 6 do 15 zł za kilogram w zależności od odmiany, a cena ogórków to od 7 do 12 zł.

"W tym roku jest źle, jeśli chodzi o pomidory i ogórki. To efekt pogody. Noce są bardzo zimne. Temperatura nie przekracza 15 stopni, a najczęściej waha się od 9 do 11. Ogórki diabli wzięli. Można powiedzieć, że na rynku już prawie nie ma polskich ogórków" - mówi rolnik z okolic Pątnowa. "W pomidor gruntowy, którego uprawiam dużo, mam tysiące sadzonek, już wchodzi zaraza, a jeszcze z tych polowych nie urwałem ani jednego na sprzedaż" - podkreśla.

"W tym roku jest gorzej, urodzaj jest słaby. Ogórki to katastrofa, bo mało się wiążą. Podobnie z dynią i fasolką" - dodaje inny sprzedawca. - "To widać po cenie. W tamtym roku kilogram ogórków kosztował 4-5 zł, a w tym 10-12 zł. To 100 procent więcej" - zauważa.

Kalafior, ziemniaki i kapusta. Ceny w 2025 roku

Lepiej prezentuje się sytuacja w przypadku kalafiora, ziemniaków i kapusty, których ceny są podobne jak w ubiegłych latach. Kapusta biała i kalafior kosztują obecnie od 4 do 7 zł za sztukę. Z kolei za główkę kapusty czerwonej trzeba zapłacić około 6-7 zł. 

"Ziemniaki, odpukać, obrodziły i potaniały" - mówi portalowi nysa.naszemiasto.pl rolnik z okolic Wielunia. - "Za kilogram trzeba teraz zapłacić od 1,8 do 2 zł." - dodaje.

 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ceny warzyw | warzywa i owoce | ceny w Polsce
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »