Wskaźniki cen w I połowie kwietnia 2001 r.

Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w I połowie kwietnia br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe o 1,0% w porównaniu z II połową marca br. i o 1,4% w stosunku do I połowy marca br.

Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w I połowie kwietnia  br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były wyższe o 1,0%  w porównaniu z II połową marca br. i o 1,4% w stosunku do I połowy marca br.

Ceny żywności w I połowie kwietnia wzrosły o 1,0 proc. w porównaniu z II połową marca, a w porównaniu z I połową marca wzrosły o 1,4 proc. - podał w środę wstępne dane Główny Urząd Statystyczny.

Ceny żywności i napojów bezalkoholowych, z wyłączeniem owoców i warzyw, wzrosły o 0,3 proc. w stosunku do II połowy marca, a wobec I połowy marca wzrosły o 0,5 proc.

Ceny samej żywności wzrosły o 1,1 proc. wobec II połowy marca i o 1,5 proc. wobec I połowy marca.

Reklama

Pieczywo zdrożało o 0,1 proc. w stosunku do II połowy marca i o 0,2 proc. w stosunku do I połowy marca. Staniały za to makarony, o 0,4 proc. wobec I i II połowy marca.

Wzrosły ceny mięsa, o 0,8 proc. w porównaniu z II połową marca i o 1,2 proc. w porównaniu z I połową marca. Ryby natomiast zdrożały o 2,1 proc. w porównaniu z II połową marca i o 2,9 proc. w porównaniu z I połową marca.

Ceny nabiału spadły o 0,2 proc. wobec II i I połowy marca. Ceny mleka pozostały takie same, jak w II połowie marca, ale wobec I połowy marca wzrosły o 0,1 proc. Sery potaniały o 0,2 proc. wobec II połowy marca i 0,1 proc. wobec I połowy marca. Natomiast ceny jaj spadły o 0,8 proc. wobec II połowy marca i o 1,1 proc. wobec I połowy marca.

Ceny olejów i tłuszczów spadły o 1,1 proc. w porównaniu z II połową marca i o 1,5 proc. w porównaniu z I połową marca.

Zdrożały za to owoce, o 6,2 proc. w stosunku do II połowy marca i o 9,1 proc. w stosunku do I połowy marca. Ceny warzyw wzrosły o 5,4 proc. wobec II połowy marca i o 7,4 proc. wobec I połowy marca.

Ceny cukru i słodyczy pozostały w I połowie kwietnia takie same, jak w II połowie marca, a wobec I połowy marca wzrosły o 0,1 proc.

Napoje bezalkoholowe zdrożały o 0,2 proc. wobec II połowy marca i o 0,3 proc. wobec I połowy marca. W tym kawa, herbata i kakao zdrożały o 0,3 proc. w porównaniu z II połową marca i o 0,4 proc. wobec I połowy marca. Natomiast wody mineralne i soki zdrożały o 0,1 proc. w stosunku do II połowy marca i o 0,3 proc. w stosunku do I połowy marca.

Napoje alkoholowe i wyroby tytoniowe zdrożały o 0,5 proc. wobec II połowy marca i o 0,8 proc. wobec I połowy marca. W takim samym stosunku zdrożały same napoje alkoholowe. Natomiast ceny wyrobów tytoniowych wzrosły o 0,5 proc. wobec II połowy marca i o 0,7 proc. wobec I połowy marca.

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: ceny żywności | wskaźniki | kwiecień
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »