Wskaźniki cen żywności
Ceny żywności w II połowie kwietnia spadły o 0,2 proc. w porównaniu z I połową kwietnia, a w porównaniu z II połową marca wzrosły o 0,5 proc.
Na podstawie notowań cen przeprowadzonych przez ankieterów urzędów statystycznych w 79 rejonach badania cen w kraju szacuje się, że w II połowie kwietnia br. ceny żywności i napojów bezalkoholowych były niższe o 0,2% w porównaniu z I połową kwietnia br. i wyższe o 0,5% w stosunku do II połowy marca br.
Wskaźnik cen żywności i napojów bezalkoholowych obliczony z wyłączeniem grupy "owoce" i grupy "warzy-wa" wyniósł 99,9% zarówno w stosunku do I połowy kwietnia br., jak i II połowy marca br.
Poniżej zmiany cen poszczególnych towarów w II połowie kwietnia w porównaniu do I połowy kwietnia:
2.poł.IV 1.poł.IV 1.poł.IV 2.poł.III 2.poł.III 1.poł.III żywność i napoje bezalk. -0,2 0,5 0,7 0,8 żywność -0,2 0,6 0,7 0,9 pieczywo i prod. zbożowe 0,0 0,1 0,1 0,1 mięso -0,3 -0,2 0,1 0,0 ryby -0,1 0,1 0,2 0,2 nabiał -0,2 -0,5 -0,2 -0,4 owoce 1,2 6,2 4,9 6,8 warzywa -0,8 3,3 4,1 5,4 cukier, słodycze 0,1 0,1 0,0 -0,3 napoje bezalkoholowe -0,1 -0,3 -0,2 -0,4 alkohol i wyr. tyton. 0,1 0,3 0,2 0,4