Dzierży pozycję lidera w spożyciu kawy. Miasto leży w Skandynawii

Ani Rzym, ani Madryt, ani nawet Sao Paulo. Najwięcej kaw dziennie piją mieszkańcy Helsinek. Wypijają od czterech do pięciu filiżanek - informuje portal comunicaffe. Mieszkańcy Finlandii kupują rocznie średnio 12 kg ziaren. To ponad dwa razy więcej niż Brazylia (5,8 kg) - największy światowy producent kawy.

Kawa dotarła do Finlandii w XVII wieku. Początkowo był to napój wyłącznie dla elit i bogaczy. Uważano też, że kawa leczy i dlatego zielone ziarna były sprzedawane w aptekach. Finowie palili je potem samodzielnie w domach. Picie tego napoju jest wciąż na tyle ważne, że zgodnie z prawem, poza obowiązkową 30-minutową przerwą na obiad, Finom przysługują także dwie 15-minutowe pauzy na kawę - informuje PAP.

Rocznie 12 kg kawy na mieszkańca

Z danych wynika, że w Finlandii spożywa się najwięcej na świecie kawy na jednego mieszkańca rocznie. Statystycznie jest to 12 kg na głowę. Dla porównania, w słynących z kawy Włoszech średnia wynosi 5,9 kg na mieszkańca rocznie, a w Polsce jest to przeciętnie 3 kg na mieszkańca na rok. 

Reklama

Spośród całej Finlandii najwięcej kawy piją mieszkańcy stolicy kraju - od czterech do pięciu filiżanek dziennie. "W ciągu ostatniej dekady w Helsinkach zakorzeniła się coraz bardziej zróżnicowana kultura kawy, z małymi palarniami, przejrzystym sposobem pozyskiwania ziaren i ambitnymi kawiarniami oferującymi doświadczenia wykraczające poza podstawowe parzenie” - informuje portal comunicaffe.

Mieszkańcy i odwiedzający miasto mogą spędzić czas w którymś z popularnych lokali. Na przykład w działającej od 36 lat “Café Engel”. Mówi się o niej, że popołudniami zbierają się tam cztery pokolenia Finów. Na gości czeka też “Kaffa Roastery” - jedna z pierwszych palarni kawy w Helsinkach. Popularność zyskała “Good Life Coffee”, która niedawno została uznana za najlepszą palarnię w krajach nordyckich. Turyści zaś tłumnie odwiedzają “La Torrefazione” i “Rams Roasters”.

X Festiwal Kawy

Fińscy eksperci zapewniają, że w ich kraju cena przestała definiować wartość kawy. Klienci chcą wiedzieć, skąd pochodzą ziarna i cenią zrównoważony rozwój. Wciąż jednak trunek ten jest dla mieszkańców kraju czymś więcej niż tylko rozgrzewającym napojem. “To towarzyskie spoiwo, okazja do relaksu i nieodłączna część życia, od uroczystości po zwykłe poranki” - informuje portal comunikaffe.

Z powodu popularności, co roku, pod koniec kwietnia odbywa się "Helsinki Coffee Festival" - najważniejsze wydarzenie kawowe na Północy Europy. W tym roku obchodziło ono swoje 10. urodziny. Można na nim było nie tylko spróbować kawy z małych i dużych palarni, ale też przetestować sprzęt do kawy, poznać różne sposoby parzenia i odkryć nowe smaki. 

INTERIA.PL
Dowiedz się więcej na temat: Finlandia | helsinki | kawa
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »