Zima była świetna dla naszych rolników

- Tegoroczna zima była ciepła i bezśnieżna, na tej podstawie można prognozować, że zbiory zbóż będą nieco lepsze od średnich wieloletnich - powiedział w piątek prof. Andrzej Doroszewski z Instytutu Uprawy, Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach.

Jak mówił, średnia temperatura miesięcy zimowych: grudnia, stycznia i lutego wyniosła 1 stopień Celsjusza, zima była jedną z najcieplejszych w ostatnich latach. Na tej podstawie można się spodziewać plonów "ciut" wyższych od średnich wieloletnich.

Poprzednio tak ciepłą zimę odnotowano w 1990 r, wtedy średnia temperatura miesięcy zimowych wyniosła 2,5 stopnia Celsjusza.

W tym roku nie było wymarznięć, śnieg leżał na polach tylko od 10-20 dni, ale przy dodatniej temperaturze - zaznaczył profesor. Jego zdaniem brak śniegu nie wpływa na kondycję upraw, bo ta m.in zależy od jakości gleb.

Reklama

"Na dzisiaj" zapowiadają się dobre plony zbóż ozimych: żyta, pszenicy i jęczmienia oraz rzepaku ozimego - ocenił Doroszewski, ale zastrzegł, że sytuacja może się jeszcze zmienić. - Może wystąpić susza, nadmiar opadów, przymrozki, choroby roślin - wyliczał.

Według ostatecznych danych GUS, w 2014 w Polsce zebrano 31,9 mln ton zbóż, tj. o 12,3 proc. więcej niż w 2013 r. i o 19,5 proc. powyżej średniej z ostatnich pięciu lat. Zbiory zbóż podstawowych z mieszankami zbożowymi szacuje się na ok. 27,3 mln t, tj. o 12,6 proc. więcej niż rok wcześniej i o 9,6 proc. więcej od pięcioletniej średniej. Produkcja pszenicy w Polsce wyniosła 11,6 mln ton, w tym 10,3 mln ton pszenicy ozimej (o 20,1 proc. więcej rok do roku), a zbiory kukurydzy - 4,5 mln ton, tj. o 10,6 proc. więcej niż rok wcześniej.

Polecamy: PIT 2014

PAP
Dowiedz się więcej na temat: zbiory | zima
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Finanse / Giełda / Podatki
Bądź na bieżąco!
Odblokuj reklamy i zyskaj nieograniczony dostęp do wszystkich treści w naszym serwisie.
Dzięki wyświetlanym reklamom korzystasz z naszego serwisu całkowicie bezpłatnie, a my możemy spełniać Twoje oczekiwania rozwijając się i poprawiając jakość naszych usług.
Odblokuj biznes.interia.pl lub zobacz instrukcję »
Nie, dziękuję. Wchodzę na Interię »