Zobacz największą dynię świata. Niesamowite!
Bluehendes Barock to wystawa rolnicza w Ludwigsburgu (Niemcy). Dotarła tam najcięższa dynia kiedykolwiek wyhodowana na świecie...
Wielkie warzywo pochodzi ze Szwajcarii i waży 1053,5 kilograma. Nie wzięło jednak udziału w konkursie ze względów formalnych.
Biznes INTERIA.PL na Facebooku. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze
Dynia (Cucurbita L.) - rodzaj roślin jednorocznych z rodziny dyniowatych obejmujący około 20 gatunków. W stanie dzikim występują w strefach klimatu gorącego i ciepłego Ameryki. Gatunkiem typowym jest Cucurbita pepo L. Dynie często są spożywane jako warzywa. Tłuszcze zawarte w pestkach dyni zaliczają się do pełnowartościowych tłuszczów roślinnych. Około 80 proc. kwasów tłuszczowych to kwasy nienasycone, z czego 50-60 proc. to wielokrotnie nienasycone. Kwasy nienasycone są niezbędnym elementem do budowy witaminy D, hormonów zwierzęcych, a także błon komórkowych. Kwasy tłuszczowe spełniają funkcję transportową enzymatycznych reakcji.
Biznes INTERIA.PL na Twitterze. Dołącz do nas i czytaj informacje gospodarcze